Hulpverleners ergeren zich mateloos aan irritante ramptoeristen die schaamteloos zonder respect videos en foto’s maken bij ernstige ongelukken en delen op social media. Ze hinderen brandweerlieden, ambulancepersoneel en politieagenten bij levensreddend werk en negeren de privacy van de slachtoffers en hun familie.

De Duitse filmmakers Emanuel Zander-Fusillo en Elena Walter maakten een indrukwekkende YouTube video over ramptoerisme en de gevolgen.

De video toont drie jongeren die met de auto in een goed humeur vanuit hun vakantie naar huis rijden. Als ze een brandende auto ontdekken, wordt hun nieuwsgierigheid gewekt. Ze stoppen aan de kant van de weg en maken foto’s en video’s met hun smartphones, poseren voor een brandweerauto en fotograferen het slachtoffer van het ongeval. Ze delen het beeldmateriaal op social media met flauwe smakeloze grappen.

De drie jongeren negeren de verzoeken van de hulpdiensten om zich van de plaats van het ongeval te verwijderen. Ze gaan dan zelfs nog een stapje verder en maken selfies in een branweerauto en met het slachtoffer op de achtergrond.

Dan besluit een van de jongeren zijn moeder te bellen. Als de telefoon overgaat hoort hij even verderop een mobiele telefoon rinkelen. De smartphone ligt naast het wrak van de uitgebrande auto…

De video van Elena Isabel Walter en Emanuel Luca Zander-Fusillo is op diverse internetplatforms verspreid. In de commentaren op de Youtube site van Walters en Zander-Fusillo melden gebruikers dat zij zelf dergelijke en vergelijkbare situaties hebben meegemaakt en dat ze door de video tranen in hun ogen heeft gekregen.

De vier en een halve minuut lange film werd in de zomer van 2017 in Osnabrück geproduceerd met ondersteuning van de vrijwilligersbrandweer Osnabrück-Stadtmitte en de burgervereniging uit de wijk Osnabrück van Wüste en de Sparkasse.

De twee filmmakers bedachten het idee voor de video toen ze door het nieuws de indruk kregen dat ramptoeristen steeds radicaler en roekeloosder worden.

Elena Isabel Walter reed vaak samen met de twee jaar oudere Zander-Fusillo op autosnelwegen en had situaties waargenomen waarin ramptoeristen op schandalige wijze het werk van de reddingsdiensten bemoeilijken.

“In het script hebben we de situatie voor ons gevoel uitvergroot, maar we hebben veel feedback gekregen van brandweerlieden die zeggen dat ze vergelijkbare en ergere situaties hebben meegemaakt.”

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.