Speciale eenheden van douane en politie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben dinsdag op diverse bouwlocaties razzia’s uitgevoerd om grootschalige georganiseerde fraude in de bouwsector aan te pakken.

Er werden in 31 steden in Noordrijn-Westfalen –  waaronder Duisburg, Düsseldorf, Moers, Monheim, Mönchengladbach en Leverkusen – invallen gedaan bij voornamelijk Zuid-Europese verdachten. Zij zouden de belastingen voor zeker 35 miljoen euro hebben benadeeld.

Volgens de Rheinische Post waren meer dan 1000 ambtenaren bij de acties betrokken.

Het Duitse persbureau dpa meldt dat ook de GSG 9, een elite unit van de federale politie werd ingezet omdat een paar verdachten als zeer gevaarlijk werden ingeschat. Er werden bij de invallen ook wapens gevonden.

Voor aanvang van de actie had justitie al tien aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen verdachten die worden beschuldigd de belastingdienst voor miljoenen Euro te hebben benadeeld.

Justitie was de bendes al sinds 2016 op het spoor.

De daders, voor het merendeel uit Zuidoost-Europa, worden ervan beschuldigd dat zij voor honderden bouwbedrijven in Noordrijn-Westfalen valse facturen hebben geregeld voor een bedrag van rond de 48 miljoen euro.

Georganiseerd zwartwerk levert in de Duitse bouwindustrie volgens de douane miljoenen Euro aan schade op.

Twee jaar geleden werd in de Duitse deelstaat Hessen een ring van zwartwerkondernemingen opgerold, die jarenlang miljoenen euro’s aan belastingen en sociale premies zou hebben ontdoken.

Ook in Münsterland rolde de douane begin 2016 een bende zwartwerkers op.

In 2015 waren er gezamenlijke internationale acties van politie, douane en belastingdiensten in Duitsland, Italië en Nederland bij bedrijven die zwartwerkten in de bouw.

 

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.