Het is de vraag of de SPD akkoord gaat met het voorstel van partijleider Martin Schultz om de grote coalitie met CDU/CSU te verlengen. Er is binnen de SPD grote verdeeldheid over het voorlopige coalitie akkoord dat Schultz heeft bereikt. De tegenstand groeit. Mede dankzij jongeren binnen de SPD.

Zondag 21 januari 2018 beslist de SPD tijdens een grote partijconferentie in Bonn over het lot van de eventuele nieuwe Grote Coalitie. SPD-partijleider Martin Schulz vraagt zijn partijleden dan om hem op basis van het voorlopige akkoord dat vorige week bereikt is met CDU/CSU een mandaat te geven voor formele coalitieonderhandelingen.

Binnen de SPD-achterban groeit de scepsis over samenwerking met CDU/CSU. En dan met name met de CSU, de kleine zusterpartij van de CDU uit Beieren trapt de socialisten voortdurend op de tenen. Alexander Dobrindt, de verkeersminister die verantwoordelijk is voor de invoering van de Maut waardoor Nederlandse automobisten straks tol moeten betalen op de Duitse Autobahn, riep afgelopen weekeinde de SPD op niet te luisteren naar ‘dat kleine groepje in de linkervleugel van de partij’ dat tegen een nieuwe GroKo is.

De afwijzing van een grote coalitie gaat volgens de Rheinische Post echter zo ver dat niet alleen vertegenwoordigers van de linkervleugel zoals Ralf Stegner, maar ook andere vooraanstaande leden uit het midden van de partij, zoals de Berlijnse burgemeester Michael Müller, geen geheim maken van hun afkeer van een nieuwe GroKo.

De Duitse krant Bild sluit niet uit dat de jonge socialisten er mede voor zullen zorgen dat er geen nieuwe GroKo komt.

“Buiten de partijleiding heerst er momenteel een zeer controversiële mening in de SPD. Ik kan duidelijk zien dat de verkennende nota niet genoeg is voor veel leden om in te stemmen met een nieuwe grote coalitie”, zegt voorzitter Kevin Kühnert van de jonge socialisten (JuSo), die op dit moment in het hele land campagne voert tegen de herlancering van een grote coalitie. Het lijkt er volgens Bild op dat de JuSo veel gehoor krijgt.

Degenen die opkomen voor het voorlopige coalitieakkoord waarover met de Unie is onderhandeld, doen dat volgens de Rheinische Post als moedige partijstrijders zonder enthousiasme. Minister-president Manuela Schwesig van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren denkt dat er met het voorlopig akkoord een goede basis is tegen onze redactie:” Het scepticisme van de SPD-basis is voor het starten van concrete coalitieonderhandelingen. Al twijfelt ook zij. “We hebben nog veel overtuigend werk nodig voor het SPD partijcongres.”

CDU/CSU beschuldigingen tegen de sociaal-democraten voeden het anti-Groko-gevoel van de SPD alleen maar meer. Bovendien is de beweging tegen de grote coalitie meer dan een dwergopstand. Als de federale leider van SPD Martin Schulz vandaag en morgen de goedkeuring van kameraden in Noordrijn-Westfalen wil winnen, zal hij heel wat overtuigend moeten doen. Op het congres van de federale partij in Bonn levert Noordrijn-Westfalen met 144 afgevaardigden ongeveer een kwart van de besluitvormers.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.