De Duitse staat en gemeenten zullen financiële steun moeten verlenen aan carnavalsevenementen. Carnavalsverenigingen kunnen zonder staatssteun onmogelijk financieel en organisatorisch voldoen aan hoge antiterreureisen.

Volgens de kunnen de hoge beveiligingseisen vanwege terreurdreiging onmogelijk door de organisatie van carnavalsevenementen worden opgebracht en gerealiseerd.

“Er moet iets gebeuren, de gilden zijn volledig gefrustreerd”, vertelde VSAN-voorzitter Roland Wehrle van de carnavalsvereniging Schwäbisch-Alemannischer Narrenzünfte (VSAN) in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg zondag bij de regionale omroep SWR.

Volgens Wehrle zijn veiligheidsconcepten van 100 pagina’s zijn niet ongewoon. Het gaat dan bijvoorbeeld om voorschriften voor wegafsluitingen of het vastzetten van tenten.

Beveiligers en paramedici zijn bij de gebeurtenissen verplicht geworden. Dit kost gilden en carnavalsverenigingen enkele tienduizenden euros per evenement. Daarom roept de VSAN op tot een rondetafelbijeenkomst waarbij de carnavalsverenigingen, rijksoverheid en gemeenten over de kosten moeten discussiëren.

Als er geen oplossing komt wordt het voortbestaan van de traditionele carnavalsevenementen in Duitsland door antiterreurmaatregelen bedreigd.

“Niemand in de organisatie is meer bereid om de grote aansprakelijkheidswet en de uitgaven en de kosten op zich te nemen”, zegt Wehrle.

“Het risico voor het individu is gewoon veel te groot. De gemeenten, de staat en de federale overheid hebben de plicht ons te steunen. Als zij deze voorwaarden maken, zouden zij er ook voor moeten betalen.”

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.