In Stuttgart komen zoveel babies ter wereld dat de Duitse stad in problemen komt. Door een aanhoudende babyboom kunnen de kinderartsen het werk nauwelijks nog aan, zijn er te weinig kinderdagverblijven en moeten basisscholen nu al nadenken over oplossingen om de komende golf kinderen te kunnen onderwijzen.

Er werden in 2017 volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek 6725 babies geboren in Stuttgart. Iets minder dan in 2016, toen er 6773 kinderen ter wereld kwamen. En dat was toen al een nieuw record sinds 1970. In 1985 werden slechts 4500 kinderen geboren. Tien jaar geleden, in 2005 ongeveer 5300.

De vele geboorten bezorgen de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg een luxe probleem. Nog niet zo lang geleden maakten deskundigen zich zorgen over de vergrijzing van de samenleving.

De babyboom verhoogt nu de druk om snel het aantal kinderdagverblijven, crèches en scholen uit te breiden. Maar ook speelplaatsen. Planologen ontwikkelen plannen voor de komende tien jaar. Ze hebben daarbij een grote uitdaging. Er is te weinig ruimte om te bouwen.

Susanne Heynen, hoofd van het Jongerenwelzijnsbureau in Stuttgart, zegt dat de uitbreiding van de kinderdagverblijven momenteel het grootste hoofdpijndossier is.

“Elke geboorte betekent dat er één nieuwe plaats moet worden gecreëerd voor een kind jonger dan drie jaar en later voor een kind ouder dan drie jaar. We zijn bezig met uitbreidingsplannen, maar we kunnen niet aan de vraag voldoen omdat er een tekort is aan geschoolde arbeidskrachten”, zegt Heynen in de Stuttgarter Zeitung.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.