Markus Söder (CSU), de beoogde nieuwe minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, wil zich tijdens zijn ambtsperiode richten op de onderwerpen binnenlandse veiligheid en woningbouw. Hij is onder andere van plan en een staatsbureau voor asiel en deportatie oprichten op te richten om het aantal uitzettingen te verhogen.

Söder prsenteerde zijn plannen donderdag. De CSU-fractie van het parlement van de deelstaat Beieren ontving zijn voorstellen met grote instemming.

De kosten van het programma van Söder zullen waarschijnlijk enkele honderden miljoenen euro’s per jaar bedragen.

Markus Söder is momenteel minister van financiën van Beieren. Söder kondigde aan dat hij het Beierse handschrift herkenbaar wil maken in de campagne voor de verkiezingen van voor de Beierse Landdag later dit jaar, maar dat hij geen verkiezingscampagne tegen Berlijn wil voeren.

Een van de lessen die Söder uit de verkiezingscampagne van de Bondsdag zegt te hebben getrokken is dat empathie moet worden gebruikt om tegemoet te komen aan de behoeften van individuele burgers en met name die mensen “die niet aan de top van de ranglijst staan”.

Söder wil elke conservatieve kiezer in de CSU zien, niet in andere partijen.

Interne veiligheid blijft een centraal aspect in het programma van de CSU. Söder wil de aanwezigheid van de politie op pleinen, stations en straten versterken met nog eens 1000 politiebureaus.

Daarnaast komt er een aparte Beierse grenspolitie. Ook het aantal administratieve rechters moet worden uitgebreid. Daarnaast wil Söder een staatsbureau voor asiel en deportatie oprichten. Hiermee wordt beoogd het aantal deportaties in Beieren stelselmatig te verhogen.

Söder wil zich ook richten op woningbouw. Söder wil een woningbouwvereniging Bayernheim laten oprichten door de deelstaat Beieren. Met de geplande woningbouwvereniging wil Söder het tekort aan woningen in stedelijke agglomeraties tegengaan. Daarnaast wil hij een Beierse subsidie ontwikkelen voor koopwoningen, waarmee burgers gemakkelijker een woningbezit kunnen verwerven, met name op het platteland.

Volgens ingewijden zou voor Bayernheim honderden miljoenen euro’s worden gereserveerd. Het doel is om tegen 2020 nog eens 2.000 nieuwe woningen te creëren.

Söder wil het aantal hospice en palliatieve plaatsen in Beieren verdubbelen. Eind 2016 waren er in Beieren 186 plaatsen voor volwassenen en 456 palliatieve bedden. In de komende drie jaar zullen 100 banen worden gecreëerd.

Daarnaast wil de daartoe aangewezen regeringsleider een Rijkskantoor voor verpleegkundige zorg oprichten en een staatszorguitkering invoeren. Dit zou het voor gezinnen gemakkelijker moeten maken om thuis voor hun familieleden te zorgen.

Uit een in opdracht van de CSU-fractie gehouden enquête bleek dat het een van de belangrijkste vraagstukken is voor de bevolking om waardig ouder te worden.

Wat de kinderopvang betreft, wil Söder afwachten welke besluiten een nieuwe regering in Berlijn neemt. Het hoofddoel is het aantal en de kwaliteit van de kinderopvangfaciliteiten in Beieren te vergroten en een loopbaan in het onderwijs aantrekkelijker te maken. Ook de medische zorg op het platteland moet worden versterkt.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.