Het openbaar ministerie van München heeft in verband met onderzoek in het dieselschandaal woensdag woningen van 6 topmanagers van Audi laten doorzoeken.

Justitie in Beieren wil weten of de raad van bestuur van Audi op de hoogte was van de manipulatie van dieselmotoren met software. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dat het geval is.

Er zijn nu bij Audi in totaal 13 verdachten in beeld, oorspronkelijk waren dat er vier. Twaalf verdachten behoorden tot het topmanagement van Audi.

In de afgelopen maanden hebben ten minste twee verdachten toegegeven dat ze dieselmotoren van Audi hebben gemanipuleerd. Deze verdachten zouden uitgebreid bewijsmateriaal hebben geleverd.

Het Openbaar Ministerie in Beieren onderzoekt of er sprake is van fraude en misleidende reclame. De beschuldiging is dat Audi ten onrechte in totaal 253.000 dieselauto’s met een hoog gehalte aan vervuilende stoffen als “schone diesel” in Europa en de VS heeft verkocht.

Volgens een van de verdachten brak er bij het management van Audi in Ingolstadt paniek uit toen de manipulatie van de dieselmotoren door het moederbedrijf Volkswagen in 2015 in Amerika was ontdekt. Er zouden daarna diverse documenten zijn vernietigd.

Een van de belangrijkste getuigen van het openbaar ministerie is volgens de Duitse krant Welt het voormalig hoofd motorenontwikkeling Ulrich Weiß. voormalig hoofd motorontwikkeling bij Audi in Neckarsulm. Hij zegt dat een strategische managementcommissie op de hoogte was van de manipulatie.

Op de testbank voldeed Audi aan de grenswaarden voor uitstoot van schadelijke stikstofoxiden, maar op de weg werden de grenzen ruimschoots overschreden.

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.