In de hoofdstad van Duitsland ontbraken aan het begin van dit schooljaar meer leraren dan ooit tevoren, meldt het Duitse dagblad Die Welt. Er is een noodoplossing gevonden voor de 3000 vacatures: docenten zonder pedagogische opleiding.

Voorzitter Heinz-Peter Meidinger van de Duitse organisatie van leraren (Lehrerverbandes), kent de oorzaak van de benarde situatie in Berlijn, een stad die volgens de jongste statistische gegevens snel groeit en steeds jonger wordt. De belangrijkste reden voor het tekort aan leerkrachten is volgens Meidinger dat de stijging van het geboortecijfer is onderschat. De Duitse minister van Onderwijs is traag is geweest met het aanpassen van de statistieken.

Hetzelfde probleem doen zich ook voor in Saksen, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern en Thüringen. Het Duitse onderwijssysteem zou op instorten kunnen staan.

Het duurt jaren voordat een leraar goed geschoold en ervaren is.

Als zijdelingse en zij-instromers goed worden omgeschoold, is dat prima, zegt Meidinger. “Maar het is een misvatting dat natuurlijk talent voldoende is om leraar te worden.

In sommige deelstaten, bijvoorbeeld in Berlijn, worden laterale toetreders te snel ingezet, waarschuwt Meidinger. “Ze gokken er op dat een paar uur extra bijles voldoende zou zijn om de tijdelijke leraren volledig op te leiden.”

De Duitsers staan voor een dilemma. Er zijn niet zoveel betere oplossingen voor het lerarentekort.

In veel deelstaten worden gepensioneerde leraren uit hun pensioen gehaald.

Meidinger gaat er zelfs van uit dat in bijna elke school in Duitsland, in ieder geval op alle middelbare scholen, gepensioneerde leraren moeten instappen.

Echter, gepensioneerde leerkrachten kunnen het tekort aan leerkrachten niet permanent wegwerken.

Het probleem is dat de meeste gepensioneerde ambtenaren niet meer mogen verdienen dan in hun actieve leven. Alles wat boven de vorige inkomsten komt, wordt door de staat ingehouden.

Dit betekent dat ze maximaal vijf of zes uur per week les kunnen geven.

Gepensioneerde leerkrachten kunnen het probleem dus slechts in beperkte mate verlichten.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.