Een grote meerderheid van de SPD in Berlijn heeft zich uitgesproken tegen deelname van de partij aan een nieuwe grote coalitie met CDU en CSU. Het Berlijnse SPD-bestuur stemde met 21 stemmen voor het verwerpen van het voorstel van landelijk partijvoorzitter Martin Schultz om coalitiebesprekingen te gaan voeren met de Unie.

Slechts 8 bestuursleden uit Berlijn steunden Schultz.

De afdeling Saksen-Anhalt van de SPD besloot ook om geen coalitiebesprekingen met de CDU/CSU te voeren.

Schultz was maandagavond zelf bij een bijeenkomst van het SPD bestuur in Dortmund en ondervond daar zeer veel weerstand. De WDR gaat er vanuit dat de afdelingen in Dortmund en Duisburg, waar Schultz dinsdagavond spreekt, tegen een nieuwe GroKo zullen stemmen.

Het bestuur van de SPD in Brandenburg is voorstander van coalitieonderhandelingen met CDU/CSU over de vorming van een nieuwe Grote Coalitie. Bij de stemming van maandagavond waren er in Brandenburg negen stemmen voor en twee tegen.

Met de verschillende besluiten in Berlijn en Brandenburg wordt steeds duidelijker dat de SPD hevig verdeeld is over een nieuwe alliantie met de CDU/CSU.

De Berlijnse burgemeester Michael Müller, die ook lid is van de federale raad van bestuur van de SPD, had eerder al kritiek geuit op de uitkomst van de voorlopige verkennende besprekingen die vorige week zijn gevoerd door CDU, CSU en SPD.

Berlijn stuurt zondag 23 afgevaardigden naar het congres van de federale partij in Bonn, en in totaal zullen 600 afgevaardigden beslissen over de opening van coalitiebesprekingen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.