In Duitsland is sinds oudejaarsavond een debat gaande over aanvallen op ambulancepersoneel en brandweerlieden. In Berlijn werden oudejaarsavond paramedici bedreigd met vuurwapens. Parlementariërs eisen nu een keiharde aanpak van daders.

Het aantal aanvallen op hulpverleners in Duitsland is de afgelopen jaren merkbaar toegenomen.

Behalve in Berlijn zijn er op oudejaarsavond ook in verschillende andere Duitse steden aanvallen geweest op hulpverleningsdiensten en politieagenten.

Zaterdagavond ging het opnieuw mis in Berlijn. Een dronken man belaagt twee ambulancebroeders met vuurwerk, spuwt een van hen in het gezicht en probeert te plassen op een defibrillator. Dat laatste lukt hem niet, omdat de twee broeders hem weten te overmeesteren.

De dader is door de politie aangehouden.

De politiebond (GdP) spreekt over een “onvoorstelbare toestand”. “De aanvallers plegen een misdaad die niet alleen het leven van de aangevallen persoon beïnvloedt, maar ook een tastbare invloed op anderen heeft”, zegt woordvoerder Benjamin Jendro van de GdP Berlin.

Frank Ulrich Montgomery, hoofd van de Duitse Medische Vereniging, ziet haat tegen de staat als een mogelijke drijfveer voor de aanslagen. Montgomery vertelt in de Rheinische Post dat paramedici en spoedartsen worden aangevallen omdat ze als vertegenwoordigers van de staatsmacht werden beschouwd.

“Ook artsen en verpleegkundigen worden slachtoffer van geweld. We ervaren momenteel een totale brutalisatie van sommige patiënten en hun familieleden jegens medisch personeel”, aldus Montgomery.

SPD-senator Andreas Geisel roept in het dagblad Welt burgers op deze vorm van geweld te veroordelen. Daarnaast vindt Geisel dat de rechterlijke macht de bestaande wetten volledig moet benutten.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.