De kartbaan van Michael Schumacher in Kerpen. De historische Sint-Lambertusbasiliek van het duizendjarige Duitse dorpje Immerath. Totaal verschillend en toch gelijk. Beiden moeten plaatsmaken voor de grootschalige winning van bruinkool in Noordrijn-Westfalen.

Terwijl in Groningen de bevolking eist dat de aardgaswinning wordt gestopt omdat diverse dorpen en monumenten worden bedreigd door aardbevingen, worden op diverse plaatsen in Duitsland zonder pardon hele dorpen en monumenten gesloopt ten faveure van bruinkoolmijnen.

De Duitse overheid maakt daarbij gebruik van een onteigeningswet die in 1937 door de nazi’s werd uitgevaardigd.

De beleidsmakers van de laatste decennia, waaronder een rood-groen bestuur, hebben de wet nooit in twijfel durven trekken. De economische belangen zijn te groot.

Immerath is het zoveelste dorp dat moet wijken voor het bruine goud, de Duitse bruinkool. Al 14 dorpen in Noordrijn-Westfalen zijn Immerath voorgegaan.

Het dorpje ligt 55 km van de Belgische grens. , moest wijken voor de uitbreiding van bruinkoolmijn Garzweiler.

De Sint-Lambertusbasiliek werd deze week ondanks protest van de plaatselijke bevolking en activisten gesloopt. Het duizendjarige dorpje ging al eerder volledig onder sloophamer.

Veel inwoners van Immerath verhuisden naar Neu-Immerath, een nieuw dorp dat 8 kilometer verderop voor hen gebouwd is. Zelfs de doden op de kleine begraafplaats werden verhuisd. De inwoners kregen een financiële compensatie nadat hun woningen onteigend werden.

40 procent van alle energie in Duitsland komt ook vandaag nog uit kolen. Het gebruik stijgt door de energiewende en de sluiting van de kerncentrales. De economische belangen zijn groot. Duizenden mensen werken in de Duitse kolenindustrie.

In de toekomst zullen er nog verschillende dorpen en natuurgebieden in West- en Oost-Duitsland aan moeten geloven. Ten oosten van Berlijn is er een gebied waar nu al enkele spookdorpen liggen. Dorpen die zijn ontruimd en op de sloop wachten.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.