Het nieuwe vliegveld Berlijn – Brandenburg – BER – wordt nog eens een miljard Euro duurder dan begroot. Oorspronkelijk werden de bouwkosten geraamd op een miljard euro. In juli 2015 bereikten de prognoses al zes miljard euro. Nu wordt al rekening gehouden met zeven miljard euro.

Ondertussen ligt de oplevering van het nieuwe vliegveld ook nog eens jaren achter op schema.

Door wanbeheer, verkeerde planning en bouw- en constructiefouten is de geplande luchthaven nog steeds niet in gebruik genomen. Er werd in 2006 met de bouw begonnen. 2011 hadden de eerste vliegtuigen moeten landen en opstijgen.

De bouw van de luchthaven Berlijn Brandenburg is uitgegroeid tot een van de grootste schandalen in de Duitse bouwgeschiedenis. Bij bouwongevallen kwamen vier mensen om het leven, 46 mensen raakten ernstig gewond en 197 licht gewond.

De opening is ondertussen telkens weer uitgesteld. Er zijn al diverse topbestuurders op het project afgerekend. Volgens de jongste toezeggingen zal het vliegveld naar verwachting nu op zijn vroegst in de herfst van 2020 opengaan.

De kosten voor bouwplaatsexploitatie en gederfde omzet bedragen inmiddels alleen al ongeveer 25 miljoen euro per maand.

Volgens de krant Bild am Sonntag ontbreken er nu alweer tot een miljard euro voor de uitbreiding en inbedrijfstelling van vliegveld BER. Het management van BER heeft de Raad van Commissarissen voor Kerst geïnformeerd over een overeenkomstige financiële behoefte op basis van een eerste inschatting.

Naast Berlijn behoren ook de deelstaat Brandenburg en de federale overheid tot de aandeelhouders.

Minister Christian Görke van Financiën van de deelstaat Brandenburg laat geen spaan heel van het nieuwe vliegveld:”Het enige wat lijkt te werken, is het voortdurend creëren van steeds nieuwe behoeften. En blijkbaar zonder genoeg eigen geld.”

De Raad van Commissarissen zal in maart bespreken hoe de voltooiing van het project gefinancierd kan worden.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.