#Friederike is trending topic in Duitsland. Friederike is de Duitse naam van de krachtige orkaan die momenteel over Nederland en Duitsland trekt. In Nederland heeft de extreme storm geen naam.

Hoe komt de storm in Duitsland aan een naam?

Sinds 1954 kent het Instituut voor Meteorologie aan de Vrije Universiteit van Berlijn (FU) namen toe voor hoge en lage druk gebieden die van invloed zijn op het weer in Midden-Europa. Deze namen worden overgenomen en gepubliceerd door meteorologische diensten en media, zoals ze voorkomen op de weerkaarten van internetsites, kranten en worden vermeld in weerberichten op radio en televisie.

Tegenwoordig kunnen mensen in Duitsland sponsor worden van een storm. Friederike Hesse betaalde naar verluid 200 Euro om haar naam aan de huidige orkaan te koppelen. De opbrengst komt ten goede aan meteorologisch onderzoek.

“Elke sponsoring levert een belangrijke bijdrage aan de voortzetting van de volledige klimaatobservatie en de studentenweerswaarneming bij het Instituut voor Meteorologie van de FU Berlin”, meldt de FU op zijn website.

“Met deze actie kunt u het weer niet direct beïnvloeden, maar de weerkaart in de media kan uw handschrift dragen. Elke weersponsor ontvangt een sponsorcertificaat met een bijbehorend individueel levensverhaal, een doopkaart vanaf de eerste dag van de prent en een Berlijnse weerkaart. Je kunt jezelf of anderen er zeker een traktatie mee geven.”

In jaren met een even jaartal dragen de hogedrukgebieden mannelijke namen en lage druk gebieden vrouwelijke namen. In oneven jaren is het precies het tegenovergestelde.

Wil jij ook weersponsor worden? Hier kun je je aanmelden.

De huidige storm is gekocht door Friederike Hesse. Wie is zij? Geen idee. Op de website van de FU Berlin is niets over haar te vinden. Ook elders op internet hebben we niets over haar kunnen vinden. Friederike is blijkbaar een anonieme naamsponsor van haar eigen orkaan met dodelijk verwoestende kracht. Apart.

Het KNMI zegt in de Telegraaf dat het geen gek idee is om de stormen ook in Nederland namen te geven.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.