Uit angst voor varkenspest willen Duitse boeren dat 70 procent van de wilde zwijnen in Duitsland preventief worden afgeschoten. De Duitse deelstaat Brandenburg heeft de premie voor het afschieten van wilde zwijnen inmiddels verdubbeld.

Duitse dierenorganisaties en deskundigen vinden het preventief doden van wilde zwijnen absurd. Het risico van een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland wordt volgens hen niet veroorzaakt door de wilde zwijnen, maar door de mensen zelf.

De acute bedreiging voor Duitse gedomesticeerde varkens is sinds juni vorig jaar volgens dierenorganisaties niet veranderd. Er was een geval van varkenspest in Tsjechië. De Tsjechische autoriteiten hebben tot dusver de uitbraak onder controle weten te houden door consequent te handelen.

Het virus van de Afrikaanse varkenspest heeft zich inmiddels wel verder verspreid in Polen. De afstanden tussen de oude en de jongste uitbraken zijn echter zo groot dat wilde zwijnen nauwelijks geschikt zijn als dragers. Veel waarschijnlijker is dat mensen het virus onbedoeld hebben getransporteerd.

Vrijdag heeft de vereniging van boeren in Berlijn een reeks maatregelen gepresenteerd om de verspreiding van Afrikaanse varkenspest naar Duitsland te voorkomen. Een van de eisen van de vereniging, die al dagen aandacht vraagt voor het risico van de Afrkaanse varkenspest voor de varkenshouderijen in Duitsland, is dat 70 procent van de zwarte varkens moet sterven omdat ze potentiële dragers van de ziekte zijn.

Deskundigen zetten grote vraagtekens bij de oproep van de boeren. De noodmaatregel heeft volgens hen geen enkele zin. Het quotum is zo hoog dat het op korte termijn nauwelijks haalbaar is. Zeker niet door te jagen.

Het Friedrich Loeffler Institut (FLI), dat verantwoordelijk is voor onderzoek naar dierziekten, schat de kans op besmetting van varkens in Duitsland wel hoog in, maar zegt dat het waarschijnlijk is dat de mens het dodelijke virus in de varkensstal zal brengen en niet de wilde familie van de slachtvarkens. De besmetting zal eerder gebeuren door vuile laarzen, biggentransporten uit risicogebieden of verontreinigde voedselresten in de voedertrog. Het wilde zwijn is volgens het FLI niet de schuld.

Het FLI pleit wel voor een verkleining van de populatie van wilde varkens, maar dat zou op natuurlijke wijze moeten en slechts deels door de jacht. Boeren spelen daarbij een belangrijke rol. Juist de landbouwers zouden er voor verantwoordelijk zijn dat de populatie everzwijnen de laatste jaren zo hard gegroeid is.

De maïs- en koolzaadvelden, die door het Duitse en Europese landbouwbeleid worden gesubsidieerd, voorzien in een zodanige overvloedige hoeveelheid voedsel voor wilde zwijnen dat ze zich het hele jaar door kunnen voortplanten.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.