Vrouwen in Brandenburg verdienen meer dan hun mannelijke collega’ s. Dit blijkt uit cijfers van het Arbeidsbureau in Neurenberg. Gemiddeld verdienen vrouwen in Brandenburg 127 euro meer per maand.

In de afgelopen tien jaar hebben de vrouwen van Brandenburg een sterke inhaalbeweging doorgemaakt op het gebied van inkomen.

In 2008 ontvingen mannen die voltijds werkten gemiddeld 1995 euro per maand, 66 euro meer dan hun vrouwelijke collega’ s.

Ondertussen is het tij gedraaid: Met 2501 euro per maand verdienen vrouwen 127 euro meer dan mannen.

Het is de sterkste loonstijging in de Oost-Duitse deelstaten en tegelijkertijd het grootste loonverschil ten gunste van vrouwen.

Plus 468 euro

In het landelijk gemiddelde hebben mannen een salarisverhoging van 468 euro per maand.

In Saksen verdienen vrouwen gemiddeld 57 euro minder per maand dan mannen.

In het Westen is Baden-Württemberg de staat waarin mannen veruit veel meer geld verdienen. Mannen krijgen daar 775 euro meer.

Voor de Duitse vakbondsfederatie (DGB), die pleit voor het dichten van de zogenaamde loonkloof tussen mannen en vrouwen, zijn de cijfers uit Brandenburg verbazingwekkend.

“Dit is een verrassend resultaat en moeilijk uit te leggen”, zegt Doro Zink, DGB districtvoorzitter.

“Enerzijds speelt de hoge arbeidsparticipatie van vrouwen, die teruggaat tot het DDR-tijdperk, een belangrijke rol. Ook het onevenredig hoge percentage vrouwen in de regering Brandenburg zal waarschijnlijk tot dit resultaat bijdragen. Echter, een loonkloof tussen mannen en vrouwen is nooit positief, of mannen of vrouwen er nu van profiteren”, zegt Zinke.

“Een van de belangrijkste redenen is waarschijnlijk de regionale economische structuur”, aldus Johannes Wolf, woordvoerder van de regiodirectie Berlijn-Brandenburg van het arbeidsbureau. In regio’s met een groot aandeel in de be- en verwerkende industrie is de loonkloof groter dan in regio’s met een hoog percentage diensten. Bovendien is de verwerkende industrie, waar meer mannen werken en hogere lonen worden betaald, niet zo belangrijk in Oost-Duitsland.

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.