Duitse bedrijven die zich niet aan de regels voor het wettelijk minimumloon in Duitsland houden hebben volgens het ministerie van Financien afgelopen jaar boetes van in totaal meer dan 4,2 miljoen Euro moeten betalen. Staatssecretaris Michael Meister (CDU) vermoedt dat de opgespoorde overtredingen een druppel op de ijsberg zijn.

De totale fraude zouj volgens de staatssecretaris enkele honderden miljoenen euro kunnen bedragen. Hij wil dan ook dat er meer effectieve controles komen.

Uit een recente enquête van het Duitse instituut voor economisch onderzoek (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) in 2016 bleek dat 1,8 miljoen werknemers minder dan het wettelijk minimumloon ontvingen, hoewel zij daar recht op hebben. Zo bedriegen sommige bedrijven bijvoorbeeld door niet langer aanwezigheidsdienst te betalen of de kosten van arbeidsmateriaal af te trekken van het loon.

Uit officiële statistieken blijkt dat 1,1 miljoen werknemers in Duitsland in 2016 minder dan 8,50 per uur verdienden. Het cijfer voor 2017 is nog niet beschikbaar.

Momenteel bedraagt het minimumloon 8,84 euro per uur.

Vakbonden eisen voortdurend dat bedrijven veel beter worden gecontroleerd op naleving van de regels voor het minimumloon.

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.