2017 was een uiterst succesvol jaar voor de Duitse windindustrie. Nog nooit werden er in Duitsland zoveel windmolens gebouwd. Maar de fabrikanten van windturbines verwachten dat het vanaf nu bergafwaarts gaat.

Er zijn inmiddeld 10.000 banen verloren gegaan. En de branche verwacht dat er nog duizenden banen zullen volgen. Overal wordt drastisch bezuinigd.

Voorzitter Hermann Albers van de Duitse Vereniging voor Windenergie sprak zijn zorgeb uit tijdens de jaarlijkse presentatie van de jaarcijfers van de windindustrie.

Vorig jaar werden in Duitsland ongeveer 1800 nieuwe windturbines met een capaciteit van 5330 megawatt gebouwd en aangesloten op het net. Een stijging van ruim 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

2017 was het beste jaar ooit voor de Duitse windenergie-industrie. Tussen Passau en Cuxhaven zijn er nu ongeveer 28.700 molens in bedrijf.

Albers is minder optimistisch voor de komende jaren. Tegen 2018 dreigt de markt met een derde ingestort te zijn en in 2019 zou de situatie nog kunnen verslechteren.

Door bezuinigingen op subsidies, massale prijsdruk en politieke onzekerheid komt de industrie onder druk te staan. Hierdoor lopen duizenden arbeidsplaatsen gevaar bij de producenten van turbines en rotorbladen, de belangrijkste componenten voor windturbines en de middelgrote toeleveringsindustrie.

“We krijgen veel feedback dat bedrijven een derde, de helft of zelfs 80 procent van hun personeel hebben ingekrompen”, verklaart Albers.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.