Het Hooggerechtshof van Düsseldorf heeft de worstfabrikant Rügenwalder en twee verantwoordelijke personen van het bedrijf veroordeeld tot boete van meer dan 5,5 miljoen euro voor illegale prijsafspraken.

Het zesde kartel senaat was van mening dat het bewezen was dat de worstfabrikant tussen 2006 en 2009 op een concurrentieverstorende wijze prijsverhogingen had afgesproken met andere industriële spelers, zoals een woordvoerder van de rechtbank maandag aankondigde.

Rügenwalder had samen met andere ondernemingen het Hooggerechtshof van de regio Rügenwalder gedagvaard tegen een boete van miljoenen die in 2014 door het Bundeskartellamt werd opgelegd.

De worstfabrikant had de afgelopen weken echter een akkoord bereikt met het parket van de procureur-generaal. Het arrest op basis van deze beschikking wijzigt slechts in geringe mate het bedrag van de oorspronkelijk door het Bundeskartellamt opgelegde geldboete, maar de duur van het misdrijf was beperkt tot de periode vanaf 2006. Dit zou Rügenwalder ten goede kunnen komen in geval van mogelijke schadeclaims door de levensmiddelenhandel.

Tussen november 2013 en juli 2014 heeft de Duitse mededingingsautoriteit aan 22 worstproducenten boetes van in totaal ongeveer 338 miljoen Euro opgelegd voor onwettige prijsafspraken. Het betrof een van de grootste kartelschandalen in de Duitse economische geschiedenis.

Aanvankelijk hadden vier ondernemingen in rechte beroep aangetekend tegen de miljoen dollar boete: Wiesenhof, Rügenwalder, Wiltmann en Heidemark. Wiesenhof had zijn klacht echter al kort voor het begin van het proces ingetrokken.

Er werden ook besprekingen gevoerd tussen worstfabrikant Heidemark en het parket van de procureur-generaal. Volgens de rechtbank is er bij deze besprekingen echter nog steeds geen overeenstemming in zicht.

Worstfabrikant Wiltmann is de enige die tot nu toe vastbesloten is om het proces tot het einde toe door te voeren.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.