Uit een recente evaluatie van het Institut der deutschen Wirtschaft in Köln (IW Keulen) blijkt dat Duitsland een van de duurste productielocaties ter wereld is.

De industriële productiekosten zijn in Duitsland hoger dan elders. Het feit dat Duitsland niettemin met succes exporteert, is te wijten aan de hoge productiviteit van de ondernemingen.

Alleen al in de eerste elf maanden van vorig jaar verkocht Duitsland goederen voor 1,2 biljoen euro aan het buitenland, wat overeenkomt met een jaarlijkse exportwaarde van 27.000 euro per werknemer.

De Bondsrepubliek Duitsland is zo succesvol als een exporterende natie dat het land steeds weer wordt beschuldigd dat het als grootste Europese economie de lonen dumpt ten koste van andere landen of oneerlijke middelen gebruikt om concurrentievoordelen te behalen.

Maar in ieder geval in de lokale industrie is er geen sprake van lage lonen.

Zelfs onder de ontwikkelde industrielanden die lid zijn van de OESO zijn er slechts drie economieën waar de productie van machines en andere industriële goederen duurder is dan in Duitsland. Dit zijn: Noorwegen, Denemarken en België.

In de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Japan kunnen bedrijven goedkoper produceren in termen van arbeidskosten. Japanse bedrijven kunnen gemiddeld 40 procent goedkoper produceren, terwijl Britse bedrijven 14 procent goedkoper kunnen produceren.

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.