Angela Merkel beloofde bij het begin van haar vorige regeerperiode dat Duitsland een inhaalslag op het gebied van snel internet zou maken. Het bleek een loze belofte. Duitsland loopt op het gebied van snel internet ver achter in Europa.

Dat is voor een land dat juist bekend staat vanwege technologische ontwikkeling vreemd. En het is ook onnodig, meldt het computertijdschrift Chip. Uit documenten uit 1981 blijkt dat Duitsland nu over het beste glasvezelnetwerk ter wereld had kunnen beschikken. Plannen daarvoor werden in de jaren 80 echter afgewezen door de regering onder leiding van CDU-bondskanselier Helmut Kohl.

Volgens het tijdschrift Wirtschafswoche lag er in 1981 een initiatief, dat was uitgewerkt onder SPD-bondskanselier Helmut Schmidt, om Duitsland te voorzien van een glasvezelnetwerk in het hele land. Helmut Kohl verwees het plan van zijn voorganger resoluut naar de prullenmand.

Helmut Schmidt had een 30-jarenplan laten uitwerken op basis waarvan vanaf 1985 gestaag een landelijk glasvezelnetwerk zou moeten worden uitgebreid. Tegen 2015 was dan een volledig aanbod van glasvezel gegarandeerd geweest.

De gevolgen van het beleid van de CDU-regering Kohl worden door de Duitsers nu dagelijks ondervonden.

In 2017 was slechts 6,6 procent van alle Duitse huishoudens verbonden met een glasvezelnetwerk. Ter vergelijking, 73 procent van Estland en 53 procent van de huishoudens in Spanje beschikt over glasvezel.

Op dit moment heeft een derde van alle Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting. Het betreft ongeveer 2,7 miljoen huizen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.