De hausse in de woningbouw in Duitsland komt tot stilstand. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung op basis van een rapport van het Duitse instituut voor economisch onderzoek (DIW).

Volgens het rapport zullen de Duitse groeicijfers in de bouwsector van meer dan tien procent per jaar sterk dalen.

DIW doet in opdracht van het Ministerie van Bouw en het Federaal Instituut voor Onderzoek naar Bouwen, Stedelijke Zaken en Ruimtelijke Ontwikkeling jaarlijks onderzoek naar de ontwikkelingen in de bouwbranche.

Volgens DIW wordt er in 2018 minder gebouwd in Duitsland omdat er te weinig bouwterrein op gewilde locaties beschikbaar is.

Daarnaast zal de woningbouw in Duitsland ook in de toekomst worden afgeremd door stijgende rente en aanzienlijk hogere grondprijzen.

Door de aanhoudend sterke vraag verwacht DIW dat ook de bouwprijzen in 2018 en 2019 jaarlijks met meer dan drie procent zullen stijgen.

Volgens de Süddeutsche Zeitung wordt in de studie aangegeven dat de Duitse bouwsector al aan de grenzen van zijn capaciteit zit en dat het steeds moeilijker wordt om vakkundig personeel te vinden. Vooral in de grote steden speelt dat een grote rol.

In oktober 2017 steeg de verkoop in de bouw volgens het Duitse Bureau voor de Statistiek met 4,5 procent op jaarbasis. Het aantal medewerkers steeg in de loop van het jaar met 2,1 procent. De statistieken geven geen absolute cijfers.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.