Wat wist de Duitse overheid van het enorme dieselschandaal waar de hele Duitse autoindustrie bij betrokken is? Waren er Duitse ambtenaren of politici op de hoogte van de omstreden dierproeven met apen die werden onthuld door de New York Times?

De milieupartij de Grünen eist dat de regering van Angela Merkel snel antwoord geeft op de vraag in hoeverre zij op de hoogte was van de proeven met apen en of er overheidsgeld aan de autofabrikanten werden betaald om de dierproeven te financieren.

De Grünen vermoeden dat de Duitse overheid op een of andere manier bij het dieselschandaal en de dierproeven betrokken is.

De vragen van de Grünen werpen meteen een ander licht op het besluit van Volkswagen om zijn hoofd lobbyist Thomas Steg in verband met de uitlaatgasproeven op apen op nonactief te zetten.

Steg was van 2002 tot 2009 plaatsvervangend reveringswoordvoerder in Duitsland.

De toplobbyist trad in 2012 in dienst bij de VW Groep. Hij moest zijn politieke netwerk in Berlijn bewerken om de belangen van Volkswagen veilig te stellen.

Volgens VW zal Steg van zijn taken worden ontheven totdat de gang van zaken rond de omstreden dierproeven volledig zijn opgehelderd.

“Wij zijn bezig het werk van de EUGT (lobbyorganisatie van Volkswagen, BMW en Daimler) die in 2017 werd ontbonden, grondig te bestuderen en hieruit alle nodige conclusies te trekken”, benadrukte VW-CEO Matthias Müller. “De heer Steg heeft verklaard de volledige verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ik respecteer dat.”

Milieuorganisatie GreenPeace noemt het op nonactief zetten van Steg niets meer dan symbolische damagecontrol van Volkswagen. In de praktijk heeft de Noord-Duitse autofabrikant en de Duitse politiek volgens de milieuactivisten nog niets geleerd van het dieselschandaal.

Wat is bijvoorbeeld de rol van de deelstaat Nedersaksen die mede-aandeelhouder is van Volkswagen?

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.