Het Amerikaanse online warenhuis Amazon wordt er van verdacht in Duitsland op grote schaal de Duitse rechten van medewerkers in de distributiecentra te overtreden. Een journalist van de Duitse omroep ARD werkte undercover bij Amazon in Winsen. De reportage bevestigt de beschuldigingen.

Het personeel in de distributiecentra wordt voortdurend bewaakt met camera’s, software en bewakers. Iedere beweging wordt geregistreerd. Wie vaker naar het toilet moet wordt daar op aangesproken. Bij de toegang van het distributiecentrum wordt iedere medewerker gefouilleerd zoals op een vliegveld.

Amazon ontkent de beschuldigingen van de medewerkers en de vakbond Verdi. Maar de reportage van de ARD met verborgen camera bewijst dat de Amerikaanse online gigant wel degelijk het personeel voortdurend onrechtmatig controleert.

Minister Karl-Josef Laumann van Werkgelegenheid in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zegt dat er een onderzoek naar Amazon is ingesteld.

Volgens Duitse media zijn er vele klachten tegen Amazon ingediend.

Werknemers in het distributiecentrum van Amazon in Winsen zouden voortdurend met cameras worden gecontroleerd. Dat is volgens de Duitse wet niet toegestaan.

Amazon heeft negen vestigingen in Duitsland en zou plannen hebben voor nieuwe distributiecentra in Hannover en Mönchengladbach. Het bedrijf creert veel werkgelegenheid, maar wordt door vakbonden hevig bekritiseerd vanwege de arbeidsomstandigheden.

uitgebreide videobewaking uitvoeren. “De aanklachten tegen Amazone in Nedersaksen zijn aanzienlijk. Het is goed dat de commissaris voor gegevensbescherming hier in Noordrijn-Westfalen ook een onderzoek is gestart,”aldus Matthi Bolte-Richter, lid van de Groenen. Het risico bestaat dat Amazon het toepasselijke recht niet naleeft.

Reportage ARD

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.