Het wettelijk minimumloon in Duitsland, dat momenteel 8,84 euro bedraagt, zal naar verwachting volgend jaar voor het eerst stijgen tot meer dan negen euro.

De hoogte van het minimumsalaris is in Duitsland gekoppeld aan een index van maandelijkse uurlonen. Deze index wordt bijgehouden door het Bundesamt für Statistik, het Duitse Bureau voor de Statistiek.

De index is in de periode van december 2015 tot december 2017 met 4,8 procent gestegen.

Een minimumlooncommissie bepaalt in juni op basis van de index het nieuwe wettelijke minimumloon. Op basis van de cijfers die het Duitse bureau voor de Statistiek in Wiesbaden woensdag presenteerde zal het minimum inkomen in Duitsland waarschijnlijk stijgen tot 9,19 euro.

2,7 miljoen mensen krijgen minder dan het minimumloon

Duitsland heeft pas sinds 2015 een wettelijk minimumloon.

Volgend de statistici telt Duitsland ongeveer 4 miljoen mensen die een minimum salaris verdienen.

Uit een studie blijkt dat één op de tien mensen in Duitsland in 2016 voor minder dan het minimum loon werkte.

De laatste jaren is dit met name het geval geweest voor ongeschoolde werknemers, bijvoorbeeld in de horeca of in de callcenters.

Het niveau van het minimumloon wordt in Duitsland om de twee jaar aangepast. Dat wordt gedaan door een onafhankelijke commissie van deskundigen met twee wetenschappers zonder stemrecht, drie vakbondsvertegenwoordigers en drie vertegenwoordigers van werkgevers met stemrecht.

De beslissingsbevoegdheid van de commissie is overigens beperkt omdat zij zich moet laten leiden door de index van het Bundesamt für Statistik. Deze index is gebaseerd op ongeveer 700 collectieve arbeidsovereenkomsten.

De commissie zal in juni een besluit nemen over de komende verhoging. Zij mag van het tariefindexcijfer afwijken, maar volgens haar reglement van orde slechts met een tweederde meerderheid en “indien zich bijzondere, ernstige omstandigheden voordoen als gevolg van economische en arbeidsmarktontwikkelingen”.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.