De voormalig Formule-1 coureur Niki Lauda is sinds dinsdagochtend weer eigenaar van zijn vliegmaatschappij Niki Air. De vliegmaatschappij was meegesleept in het faillisement van moeder concern Air Berlin.

In een gezamenlijk persbericht maakten de Duitse curator Lucas Flöther en de Oostenrijkse curator Ulla Reisch in Wenen bekend dat “Laudamotion GmbH zich in de vroege ochtenduren heeft ontpopt tot de beste bieder van een transparant biedingsproces”. De commissie heeft het besluit unaniem goedgekeurd.

Lange tijd leek het erop dat betekent de Brits-Spaanse IAG-groep, Niki Air zou overnemen.

Samen met haar dochteronderneming Vueling had IAG 20 miljoen euro voor Niki aangeboden en nog eens 16,5 miljoen euro als lening om de bedrijfsvoering te handhaven. Op verzoek van de Oostenrijkse passagiersportal Fairplane werd echter een tweede insolventieprocedure ingeleid in Oostenrijk bij de regionale rechtbank van Korneuburg. Dit bood bieders opnieuw de gelegenheid om een bod in te dienen.

De 68-jarige Lauda heeft Niki Air in 2003 opgericht. In 2011 verkocht hij zijn belangen aan Air Berlin.

Niki Lauda deed in de ongebruikelijke tweede biedingsronde samen met touroperator Thomas Cook – eigenaar van de Duitse vliegmaatschappij Condor – een bod op de boedel van Niki.

Niki Lauda had onlangs benadrukt dat hij de enige is die dankzij een door zijn luchtvaartmaatschappij Laudamotion afgegeven AOC (Air Transport Operator’s Certificate) in staat is om Niki snel weer in de lucht te krijgen. De dochtervennootschap Vueling van IAG, daarentegen, zou een nieuw operationeel certificaat nodig hebben gehad. De aanvraagprocedure voor zo’n certificaat zou volgens Lauda drie maanden hebben geduurd.

Piloten kritisch van nieuwe, oude baas

 

De beslissing ten gunste van Niki Lauda zal waarschijnlijk niet onverdeeld worden positief worden ontvangen door de ongeveer 1000 werknemers van Niki. Voorzitter Stefan Tankovits van de ondernemingsraad van Niki Air heeft eerder al aangegeven hij verwacht dat alle 220 piloten in geval Niki Lauda de nieuwe eigenaar wordt ontslag zullen nemen. Volgens Tankovits geniet Lauda niet de beste reputatie als werkgever. Toen hij aan het hoofd van de luchtvaartmaatschappij stond, waren de piloten in dienst van een leasemaatschappij.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.