Het gaat zo goed met de Duitse economie dat de verpakkingsindustrie de grote vraag naar pallets voor transport niet kan bijbenen. Sommige bedrijven moeten orders annuleren omdat ze hun producten door gebrek aan pallets niet transportklaar kunnen maken.

Pallets voor het goederenvervoer worden schaars in Duitsland, zegt Jan Kurth, directeur van de Duitse Vereniging van Houtverpakkingen, Pallets en Export Packaging (HPE).

Voor de klassieke Europallet en de overwegend vierkante pallets die in de chemische industrie worden gebruikt zijn er levertijden van enkele weken, aldus Kurth.

Er zijn in Duitsland ongeveer 440 producenten van pallets en exportverpakkingen. Al deze bedrijven hebben hun productie al enorm verhoogd.

HPE schat dat in 2017 ongeveer 110 miljoen pallets werden geproduceerd. Meer dan ooit tevoren. Vergeleken met 2016 bedroeg de stijging met zeven miljoen exemplaren.

De verhoogde productie is echter nog steeds niet voldoende om aan de toegenomen vraag te voldoen. De chemische industrie alleen al heeft onlangs aangekondigd bijna 400.000 extra pallets nodig te zijn, aldus Kurth. “Maar ze zullen er waarschijnlijk maar een deel van krijgen. Vooral omdat de markt voor tweedehands pallets ook praktisch leeg is.”

De hoge vraag naar pallets beïnvloedt de prijs. Alleen al in het vierde kwartaal van 2017 zijn pallets volgens de HPE-prijsindex gemiddeld met bijna vier procent duurder geworden dan in het voorgaande kwartaal en zelfs bijna tien procent duurder dan in het voorgaande jaar.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.