In Duitsland blijken steeds meer ernstig zieke patiënten besmet te zijn met de gevaarlijke gistschimmel candida auris. Toch maken Duitse specialisten zich nog geen zorgen.

De gistschimmel werd voor het eerst in 2009 in Azië ontdekt. Sindsdien heeft het zich snel over de hele wereld verspreid. Onlangs zijn er in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en India talrijke ziekten geregistreerd.

In Duitsland werd de schimmel in 2015 voor het eerst ontdekt.

Duitse specialisten zien nog geen reden tot grote bezorgdheid, ook al is de candida auris resistent tegen de bekende schimmelwerende middelen. Er zijn nog geen mensen door overleden.

“Het is een dreigende ziekte en we weten niet precies hoe we het moeten behandelen. Maar het is niet Ebola“, zegt onderzoeksleider Kurzai van de leerstoel Medische Microbiologie en Mycologie aan de Universiteit van Würzburg bij de omroep BR24 in Beieren.

Alle besmettingen hebben zich tot nu toe in verschillende ziekenhuizen voorgedaan. Het betrof in alle gevallen ernstig zieke patienten.

Kurzai gaat ervan uit dat het aantal besmettingen ook in Duitsland zal blijven toenemen. „Ik zie het risico als relatief groot. Door de alsmaar toenemende wereldwijde mobiliteit verspreiden dergelijke ziekteverwekkers zich snel. Het is dus slechts een kwestie van tijd voordat we hem vaker in Duitsland zien.“

Candida auris kan bloedvergiftiging, problemen met urinewegen en wondinfecties veroorzaken. De gistschimmel is resistent tegen vele schimmelwerende middelen. De getroffen patiënten kunnen echter nog steeds met bestaande medicijnen worden behandeld. Voor gezonde mensen is de schimmel geen bedreiging.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.