Jarenlang hielden de Hamburgers hun hart vast als ze het over de Elbphilharmonie hadden. Maar een jaar na oplevering lijken alle zorgen onnodig te zijn geweest.

De bouw van prestigieuze moderne concerthuis aan de oevers van de Elbe en de Alster was drieënhalf keer zo duur als begroot en duurde jaren langer dan gepland.

De Elbphilharmonie werd door menige Duitse cabaretier belachelijk gemaakt.

De Hamburger belastingbetalers vreesden de rekening gepresenteerd te krijgen voor het hoogdravende cultuurbeleid van de stad.

De gemeente Hamburg hield in het eerste jaar zelf ook rekening met een fikse financiele tegenvaller van een half miljoen Euro.

De cijfers van het eerste jaar zijn echter vele malen mooier dan de bestuurders ooit hadden kunnen dromen. Er blijkt een begrotingsoverschot van 900.000 Euro te zijn.

De Elbphilharmonie blijkt de publiekstrekker te zijn waarop was gehoopt.

In het eerste jaar hebben al enkele miljoenen mensen de concertzaal in HafenCity bezocht. De laatste cijfers tonen dat de Elbphilharmonie niet alleen een magneet is voor toeschouwers, maar ook economisch succesvol is.

De stad Hamburg, senator voor cultuur Carsten Brosda en ook algemeen directeur Christoph Lieben-Seutter verwachtte dit niet, melden ze bij de publieke omroep NDR.

Behalve het publiek ontdekt ook het bedrijfsleven de Elbphilharmonie. Bedrijven en particulieren sponsoren het muziektheater inmiddels met meer dan vijf miljoen Euro.

Documentaire NDR over Elbphilharmonie

https://youtu.be/tEUv0364Xpk

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.