Automobilisten moeten bij het tanken in de Duitse steden Constance, Trier of Kassel veel meer betalen voor brandstof dan elders in Duitsland. Dat blijkt uit gegevens van de website Clever Tanken, die alle tankprijzen in Duitsland monitort.

Wie veel in Duitsland onderweg is kan via de app Clever Tanken achterhalen waar de goedkoopste tankstations zich bevinden.

In het weekend van 13 en 14 januari 2018 bedroeg de gemiddelde prijs voor Super E10 in Kassel 1,41 euro voor dieselolie. Elders in Duitsland werd gemiddeld 1,25 euro gevraagd voor een liter diesel. Dat betekent dat de brandstof zes tot zeven cent duurder was dan het nationale gemiddelde in Duitsland.

De cijfers zijn betrouwbaar, omdat het vergelijkingsportaal Clever-Tanken.de gegevens van het Duitse Markttransparantiecentrum voor brandstoffen betrekt. Alle tankstations in Duitsland zijn verplicht om hun tarieven door te geven aan dit centrum. De Duitse overheid heeft de verplichting in gesteld om oliemaatschappijen zo te verplichten transparant te zijn over hun prijsbeleid.

Er zijn volgens deskundigen verschillende redenen waarom de tankstations in Kassel hogere prijzen vragen. Enerzijds ligt de raffinaderij van Kassel verder weg. Alle Kassel-tankstations halen het grootste deel van de brandstof uit het Ruhrgebied. Een kleiner deel daarvan komt per spoor uit Leuna in Saksen-Anhalt,”aldus Dirk Lassen-Beck van Albert Beck GmbH in Kassel, die vijf tankstations in de regio exploiteert. De geografische ligging leidt tot hogere transportkosten.

Anderzijds zegt de brandstofhandelaar dat lokale concurrentie doorslaggevend is. “De prijzen worden bepaald door de grote ketens, wij gratis tankstations proberen wat lager te blijven”, zegt Lassen-Beck.

De Duitse automobielclub ADAC vermoedt dat de hoge Kassel-prijzen ook te wijten zijn aan de vele langere transportroutes die langs Kassel voeren en minder concurrentie.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.