Joden en katholieken in Nedersaksen zijn ronduit ontstemd over het voornemen van de rood-zwarte regering van de deelstaat om 31 oktober jaarlijks als Dag van de Reformatie de status van een officiële feestdag te geven. Vertegenwoordigers van het jodendom en de Katholieke Kerk uiten fel kritiek op het plan.

Voorzitter Michael Prince van de Nationale Vereniging van Joodse Gemeenschappen heeft vrijdag in een brief aan  alle leden van het parlement van Nedersaksen geschreven dat de Dag van de Reformatie voor joden ondraaglijk is. Hij wees onder meer op de antisemitische uitlatingen van de hervormer Maarten Luther (1483 – 1546).

Ook de katholieke prelaat Felix Bernard is ertegen om de Reformatie als jaarlijkse vrije feestdag in te voeren in Nedersaksen.

De deelstaatregering van Nedersaksen benadrukte vrijdag dat de gesprekken over een extra vakantiedag in de hele deelstaat nog in de kinderschoenen staan. Premier Stephan Weil noemde 31 oktober vorig jaar echter een “wensvakantie”.

De kennelijke voorbestemming van de Hervormingsdag als een feestdag is een “onaanvaardbare ontkenning van het Joodse Geloofsgemeenschap “, schrijft Prince.

Luther was een jodenhater. Nadat hij de Joden niet had weten te bekeren, heeft hij in een haatbrief aan de autoriteiten uitzetting geëist van alle joden. “De Dag van de Reformatie als een officiële feestdag is dan ook voor de samenwerking tussen de godsdiensten meer dan ongepast”, zegt Prince. “Hij is voor de Joodse gemeenschap in ons land een belasting.”

Prelaat Bernard, die de belangen van de bisdommen van Nedersaksen bij het parlement en de deelstaatregering vertegenwoordigt, zei dat vrijdag dat de Dag van de Reformatie staat voor een geschiedenis van scheiding en voor de diversiteit van denominaties, ook al werd de 500ste verjaardag van de Reformatie vorig jaar op veel plaatsen oecumenisch gevierd. Daarentegen zou de Grote Verzoendag van november wel eens kunnen worden gevierd als een dag van interreligieuze dialoog.

Op 31 oktober herinneren protestanten over de hele wereld aan het begin van de Reformatie. In 1517 publiceerde Maarten Luther zijn 95 stellingen tegen de misstanden in de katholieke kerk van zijn tijd. Omdat de middeleeuwse pauselijke kerk weigerde te hervormen, ontstond onder Luther aanvankelijk onbedoeld de protestantse kerk. De Dag van de Reformatie was op 31 oktober 2017, ter gelegenheid van het 500-jarig jubileum van de publicatie van de scripties, een landelijke vrije dag in Duitsland.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.