CDU/CSU en SPD hebben de Duitse klimaatbeschermingsdoelstellingen meteen aan het begin van hun coalitiebesprekingen teniet gedaan. Een vermindering van de CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2020 is volgens de onderhandelingspartijen onhaalbaar.

In de verkennende gesprekken over een Jamaica coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen werd het aantal Duitse kolengestookte centrales ook al betwist.

Hoeveel centrales moeten er worden ontmanteld om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 40 procent te verminderen?

De deelnemers aan de huidige onderhandelingen hebben nu een andere weg gevonden. Zij willen gewoon de klimaatbeschermingsdoelstelling van de Duitse regering terugschroeven, melden Deutsche Presse Agentur (DPA) en RND, het Duitse redactionele netwerk van regionale kranten.

De RND meldt dat de onderhandelingspartijen vinden dat de doelstelling om de uitstoot tussen 1990 en 2030 met 55 procent te verminderen, moet worden gehandhaafd. Maar de doelstelling 2020 zal “niet langer worden gehaald”.

Dit compromis is nog niet goedgekeurd door de partij- en fractievoorzitters. De werkgroep onder voorzitterschap van premier Armin Laschet (CDU) van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, premier Stephan Weil (SPD) van de deelstaat Nedersaksen en Thomas Kreuzer, hoofd van de Beierse fractie van de CSU, is voornemens hun resultaten in de namiddag van de zes leden van de partij- en factieleiders te presenteren.

De onderhandelaars waren overeengekomen om stilzwijgen naar de media te betrachten, maar het lijkt er op dat journalisten er toch in geslaagd zijn om vertrouwelijke informatie te bemachtigen.

Volgens de RND wordt in het document gesteld dat “de kortetermijndoelstelling voor 2020 vanuit het huidige perspectief niet meer zal worden gehaald”.

Een federale commissie is van plan een actieplan op te stellen voor de geleidelijke uitfasering van kolengestookte elektriciteitsproductie. Premier Laschet van Noordrijn-Westfalen heeft daar groot belang bij, omdat in zijn deelstaat veel werkgelegenheid afhangt van de winning van bruinkool. Energieconcern RWE is een van de grote werkgevers in de regio.

Officieel houdt Duitsland zich nog steeds aan het plan om zijn kooldioxide-emissies tegen 2020 met 40 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Het is echter al geruime tijd te voorzien dat dit streefcijfer nauwelijks haalbaar is. Het doel is niet overeengekomen in het kader van het Parijse klimaatakkoord, maar is door de toenmalige Grote Coalitie in 2007 als nationaal doel gesteld. Sindsdien heeft elke nieuwe federale regering zich hiertoe verplicht.

De Groenen en Links hebben de mogelijke afwijking van de Duitse klimaatbeschermingsdoelstelling voor 2020 scherp bekritiseerd. Katrin Göring-Eckardt, leider van de Fractie De Groenen/Vrije Europese Alliantie, twitterde dat het klimaat het “eerste slachtoffer” zou worden van een nieuwe grote coalitie, die dan “ongelooflijk onverantwoordelijk” is.

Lorenz Gösta Beutin beschuldigde CDU/CSU en SPD van verkiezingsfraude. Fractievoorzitter Katja Kipping van de Linken schrijft:”De eerste verliezer is klimaatbescherming.”

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.