Ondernemers in Nedersaksen zijn tegen de invoering van een jaarlijkse Dag van de Reformatie. De rood-zwarte regering van de Noord-Duitse deelstaat wil 31 oktober aanwijzen als verplichte feestdag.

Vertegenwoordigers van het jodendom en de Katholieke Kerk uiten vanwege religieuze redenen vorige week al fel kritiek op het plan.

“Een extra vakantiedag komt bij 200 werkzame dagen per jaar overeen met een vermindering van het werk met 0,5 procent bij gelijkblijvende lonen. Dat betekent dus een indirecte loonsverhoging van 0,5 procent”, sprak voorzitter Christian Hinsch van de Industrie en Handels Kamer (IHK) in Hannover tijdens de nieuwjaarsreceptie die werd bezocht door 1200 ondernemers.

Volgens Hinsch zou de politiek het besluit moeten afstemmen met de sociale partners. “Hierover moet niet van bovenaf worden beslist.”

Voorzitter Michael Prince van de Nationale Vereniging van Joodse Gemeenschappen heeft vrijdag in een brief aan  alle leden van het parlement van Nedersaksen geschreven dat de Dag van de Reformatie voor joden ondraaglijk is. Hij wees onder meer op de antisemitische uitlatingen van de hervormer Maarten Luther.

De Minister van Economische Zaken van Nedersaksen, Bernd Althusmann (CDU), was aanwezig op de nieuwjaarsreceptie. Hij reageerde meteen op de nieuwjaarsrede van Hinsch. De minister maakte publiekelijk duidelijk dat de deelstaatregering zich aan haar plan voor invoering van de extra verplichte feestdag houdt. “Meneer Hinsch, we zijn het eens over 95 procent, met uitzondering van de extra vrije dag”, zei hij in zijn toespraak.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.