Duitsland kampt met een enorm te kort aan gekwalificeerd verplegend personeel. Er staan in heel Duitsland duizenden vacatures open, waarvoor in eigen land en in de EU geen personeel kan worden gevonden. De deelstaten Rijnland-Palts, Hessen en Nedersaksen halen nu verpleegkundigen uit Vietnam.

De Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz leidt momenteel 82 Vietnamese verpleegkundigen op voor een baan in de zorg.

Rheinland-Pfalz heeft momenteel 2000 vacatures in de zorg, waarvoor geen mensen in Duitsland of in de EU kunnen worden gevonden.

In het kader van een proefproject op landelijk niveau in heel Duitsland worden in Vietnam stagiairs aangeworven voor verpleegkundige functies in Duitsland.

Het project loopt van 2016 tot 2019 en wordt het momenteel gefinancierd in Rijnland-Palts, Hessen en Nedersaksen.

Volgens minister van Sociale Zaken Sabine Bätzing-Lichtenthäler (SPD) van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz zijn er in Vietnam veel jongeren die werk zoeken in de zorg.

Huong Hoai Thu Nguyen is een van de Vietnamese verpleegkundigen die momenteel wordt opgeleid. Ze is sinds drie maanden in opleiding. Net als haar 81 collega’s komt ze uit Vietnam en studeerde ze daar een jaar Duits.

In de eerste stap volgen de deelnemers volgens Gerald Gaß, voorzitter van de Duitse Ziekenhuisvereniging, een eenjarige cursus Duits in hun thuisland met als doel een taalniveau B1 of B2 te bereiken.

Daarna kunnen ze naar Duitsland komen voor opleiding en verspreid worden over de deelnemende deelstaten. De 22 deelnemers uit Rijnland-Palts vervolledigen hun opleiding in de Fachklinik Alzey of Universitätsmedizin Mainz.

Volgens Gaß hebben velen van de Vietnamese studenten in hun land al op universitair niveau een theoretische opleiding in verpleegkundige zorg gevolgd.

De taalbarriere is een van de grootste hindernissen. Alhoewel de Vietnamese studenten een basiswoordenschat Duits hebben opgedaan in Vietnam kunnen ze het daarmee niet alleen redden. Iedere deelstaat in Duitsland spreekt ook nog een eigen dialect.

“Als je Duits op B2 niveau kunt spreken, kun je nog lang geen Rheinhessisch spreken”, zegt Norbert Pfeiffer, voorzitter van het bestuur en medisch directeur van de Universiteitsgeneeskunde van Mainz.

“Door deel te nemen aan het modelproject bouwen we voort op de positieve ervaring die we sinds de jaren zestig met specialisten uit het buitenland hebben opgedaan, ook van ver weg, bijvoorbeeld in Korea”, aldus Pfeiffer.

De Vietnamese verpleegkundigen worden betaald naar Duitse normen. Volgens Marion Ewert, regeringsdirecteur van het federale ministerie van Economische Zaken en Energie, zijn de salarissen van Vietnamese stagiairs gebaseerd op salarisschalen van de overheid.

Het is de bedoeling dat de Vietnamezen in Duitsland blijven werken. Ze kunnen na vijf jaar in aanmerking komen voor een officiele duurzame verblijfsstatus.

Er worden per opleidingsronde in Vietnam 125 kandidaten voor de opleiding in Duitsland geselecteerd. In de eerste ronde hebben 82 Vietnamese studenten de Duitse taaltoetsen met goed gevolg afgerond.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.