In de jaren zestig werden op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van het regionale ziekenhuis Wunstorf, in de regio Hannover, zonder toestemming medische experimenten uitgevoerd op kinderen. Het zou volgens de onderzoeker Sylvia Wagner gaan om drugstests en controversiële onderzoeken.

Farmacoloog Sylvia Wagner werkt aan een proefschrift over medische experimenten in de jaren zeventig. Volgens haar werden er 286 kinderen slachtoffer van deze proeven waarbij ze door artsen onder andere psychotrope geneesmiddelen en verdovende middelen toegediend kregen.

Ook zouden er pijnlijke ruggemerg tests zijn uitgevoerd.

Het ministerie van Sociale Zaken van de deelstaat Nedersaksen heeft naar aanleiding van de bevindingen van Wagner opdracht gegeven te onderzoeken wat voor onderzoeken en medische experimenten er tussen 1945 en 1976 in kinderklinieken en psychiatrische inrichtingen in Nedersaksen hebben plaatsgevonden.

De farmacoloog heeft specifieke aanwijzingen dat de artsen Hans Heinze senior en Hans Heinze junior, vader en zoon, betrokken waren bij mogelijk medicijnresten in de kliniek van Wunstorf.

Van 1954 tot 1960 was Heinze senior directeur van de kliniek, die destijds als staatsziekenhuis nieuw was opgericht. Hij speelde een dubieuze rol in het tijdperk van het nationaal-socialisme: Heinze was expert in een euthanasieprogramma van de nazi’s.

Na 1945 kon Heinze senior zijn carrière in Wunstorf voortzetten. Zijn zoon begon zijn carrière daar in 1961.

Tegenwoordig behoort de kinder- en jeugdpsychiatrie tot de Klinikum Region Hannover, die in 2007 werd overgenomen door de deelstaat Nedersaksen.

Wagner meldt dat er onder de jonge patiënten kinderen zaten die vanuit nabijgelegen weeshuizen naar Wunstorf werden gebracht. Blijkbaar werden de tests zonder toestemming van de betrokkenen en vermoedelijk ook zonder informatie over mogelijke bijwerkingen uitgevoerd.

Wagner:”Er is geen bewijs dat de kinderen en adolescenten of hun ouders daarmee akkoord zijn gegaan.”

De wetenschapper gelooft dat de economische belangen van de farmaceutische industrie een even belangrijke rol hebben gespeeld als de onderzoeksambitie van de deelnemende artsen.

Er waren toentertijd veel minder hindernissen voor dergelijke tests dan nu.

Pas in 1978 werd een wet op de toelating van geneesmiddelen van kracht.

“Het is schandalig dat een dokter als Hans Heinz senior in Wunstorf kon opstijgen naar de positie van kliniekdirecteur”, zegt Wagner, die in haar proefschrift geneesmiddelenstudies uit de jaren zeventig onderzoekt.

Volgens medisch historicus Heiko Stoff van de Medizinsichen Hochschule Hannover (MHHH) is het zeer waarschijnlijk dat in Wunstorf ook twijfelachtige onderzoeken zijn uitgevoerd, waarvan sommige zeer pijnlijk waren. Meer in het bijzonder staat het bekend als pneumoencefalogografie, een doorboring van de lendenwervels, waarbij hersenvocht wordt teruggetrokken en lucht ingebracht, waarna het hoofd van de patiënt röntgenstralen krijgt.

Deze onderzoeksmethode werd tot eind jaren zestig wijdverbreid toegepast. Volgens Stoff, voldeed de prikmethode aan de “feiten van lichamelijk letsel” zelfs volgens de wettelijke begrip van de tijd.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.