De oud-SS-er Oskar Gröning, die door de rechtbank in Lüneburg is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord in 300.000 gevallen in het concentratiekamp Auschwitz, heeft een verzoek om gratie ingediend. Dat heeft het ministerie van Justitie van Nedersaksen volgens de Süddeutsche Zeitung bevestigd.

Oskar Gröning werd in juli 2015 door de regionale rechtbank van Lüneburg veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De voormalige vrijwilliger Waffen-SS, die door de media de “Buchhalter von Auschwitz” (de boekhouder van Auschwitz) werd genoemd, heeft toegegeven dat hij geld uit de bagage van de ontheemden in de concentratie- en vernietigingskampen had geteld en doorgesluisd. Gröning herhaaldelijk zijn spijt betuigd.

Voor de 96-jarige Gröning is dit de laatste kans om wettelijk te voorkomen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd nog de gevangenis in moet.

Het gratieverzoek is voor een nieuwe beslissing doorgezonden aan het parket van Lüneburg. Het is niet bekend wanneer dit zal worden behandeld.

“Een pleidooi voor gratieverlening heeft geen opschortende werking om gevangenisstraf te ontlopen”, verduidelijkt het ministerie van Justitie in Hannover.

Als Gröning zijn straf moet uitzitten, wordt hij in de gevangenis in Uelzen geplaatst.

Het is voor het eerst dat een vonnis tegen een voormalig SS-man in Duitsland juridisch bindend is.

Gezien de ernst van het misdrijf is de tenuitvoerlegging van de strafvordering voor de Duitse staat van bijzonder belang.

De gevangenisstraf van Gröning kan te allen tijde worden onderbroken indien zijn toestand verslechtert.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.