Als Nederlandse scholieren spontaan de naam van een bekende Duitser moeten noemen komen de meesten van hen nu met Angela Merkel. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitsland Instituut. In 2010 noemden de meeste leerlingen nog Adolf Hitler.

In Nederland leerden in het schooljaar 2016/2017 ongeveer 23.500 leerlingen Duits. De onderzoekers van het Duitsland Instituut wilden weten hoe goed zij Duitsland kennen. Ze interviewden bijna 3.000 leerlingen.

De 11- tot 19-jarige leerlingen waren over het algemeen positief over het vak Duits. Ze vonden het vak ook interessanter dan zeven jaar geleden. Velen wisten nu echter minder van de Duitse cultuur. 58 procent kon geen enkele Duitse schrijver noemen.

Als leerlingen wel een schrijver konden noemen kwamen ze met Johann Wolfgang von Goethe, Franz Kafka en Adolf Hitler en ook in die volgorde. Het bekendste Duitse boek is Hitlers Mein Kampf. My Struggle) van de Nederlandse leerlingen. De roman Der Vorleser van Bernhard Schlink komt op de tweede plaats.

Het onderzoek van het Duitsland Instituut in Amsterdam is gefinancierd door het Ministerie van Cultuur en Wetenschap, de Duitse Academische Uitwisselingsdienst en de Universiteit van Amsterdam.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.