Ben en Emma leiden de lijst van de populairste voornamen in Duitsland. Dat blijkt uit een evaluatie van ongeveer 27 procent van de Duitse geboorteaangiften in 2017 door de Knud Bielefeld, een man die als hobby onderzoek doet naar Duitse namen.

De onderzoeker concludeert dat politici geen rolmodellen zijn voor ouders die een naam voor hun kind moeten bedenken. Angela en Helmut zijn totaal uit de mode.

Disneyfilms inspireren Duitse ouders daarentegen wel. De meisjesnaam Vaiana geïntroduceerd. Het werd in 2017 aan ongeveer 90 baby’s uitgereikt. “Voor een nieuwkomer is dit een record,”zegt Bielefeld.

De Gesellschaft für deutsche Sprache in Wiesbaden heeft ook onderzoek gedaan naar Duitse namen. Op basis van een steekproef bij tien griffiekantoren wordt geconcludeerd dat namen met een “E” in het geluid in opkomst zijn. Emilia, Emma of Elisabeth worden steeds populairder.

Oude voornamen weer trendy

Bij jongens is een trend zichtbaar met oude Duitse voornamen. Emil, Jakob, Karl, Anton en Oscar worden steeds populairder.

Ben is al 7 jaar de nummer één naam voor Duitse jongens. En Emma is de nieuwe nummer één voor meisjes.

Emma stond sinds 2014 in de top van de lijst. Mia was de populairste meisjesnaam in 2016.

De top tien van de hitlijst die Bielefeld heeft samengesteld voor 2017 is onveranderd, maar er is wel een nieuwe volgorde in de ranglijst.

Bielefeld ziet de voornamen Leni, Ella, Juna en Clara met stip stijgen bij de meisjes. En Theo, Matteo, Hendrik, Milaan en Anton stijgen bij de jongens in populariteit.

Op basis van zijn jarenlange onderzoek voorspelt de naam onderzoeker ook een voorspelling voor het jaar 2027: over tien jaar zijn de leiders Oskar en Theo, evenals Leni en Emilia.

De top tien Duitse voornamen van jongens

 1. Ben
 2. Jonas
 3. Leon
 4. Paul
 5. Finn/Fynn
 6. Noah
 7. Elias
 8. Luis/Louis
 9. Felix
 10. Lucas/Lukas

En dit zijn de tien Duitse meisjesnamen:

 1. Emma
 2. Hannah/Hanna
 3. Mia
 4. Sophia/Sofia
 5. Emilia
 6. Lina
 7. Anna
 8. Marie
 9. Mila
 10. Lea/Leah

De Wiesbadener Verein presenteert haar volledige evaluatie in het voorjaar van 2018. De evaluatie beslaat 90 procent van alle toegekende voornamen in Duitsland.

Verschil tussen Noord, Zuid en Oost

Bij populaire voornamen blijken er verschillen tussen Noord en Zuid-Duitsland. Zowel Emma en Ida als Finn, Pepe en Fiete zijn voorbeelden uit het noorden.

Maximiliaan is ook over de Beierse grens populair en een Zuid-Duits meisje heet vaak Sofia/Sophia.

De namen Karl/Carl en Oskar en Frieda komen vaker voor in Oost-Duitsland.

De naam Horst, die vroeger heel gewoon was, is tegenwoordig heel ongebruikelijk in Duitsland.

Het duurt ongeveer 100 jaar voordat een voornaam weer populair wordt, legt de onderzoeker uit. Hij verwijst daarbij naar Paul, Emil, Anton en Emma.

De oude naam Heinrich is ook weer in opkomst.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.