Er is nog steeds geen sprake van een einde aan het collectieve onderhandelingsconflict in de Noord-Duitse metaal- en elektrotechnische industrie.

Werkgevers en vakbonden waren het na de derde onderhandelingsronde in Bremen donderdag nog niet eens. De onderhandelingen werden zonder concrete resultaten afgesloten.

“Het is een moeilijke reis, maar we hebben allebei de wil om elkaar te benaderen. Dat hebben we vandaag gezamenlijk onderstreept”, aldus Thomas Lambusch, voorzitter van werkgeversorganisatie Nordmetall.

Meinhard Geiken, districtsdirecteur van vakbond IG Metall Küste, verklaarde aan de werkgevers dat er onder veel druk van de bedrijven slechts hele kleine trippelpassen gemaakt worden.

9.200 stakingen in Bremen, Bremerhaven en Achim

De vakbond wil de druk op de werkgevers nu verhogen en riep volgende woensdag op tot een zogenaamde Kustactiedag met acties en demonstraties. Donderdag werden de gesprekken ook al vergezeld van demonstraties, waaraan volgens IG Metall 3.500 mensen deelnamen.

Op donderdag hadden in totaal 9.200 medewerkers van 13 bedrijven in Bremen, Bremerhaven en Achim tijdelijk het werk neergelegd, waarvan alleen al 5.000 mensen bij de autofabrikant Daimler.

De vakbonden onderhandelen voor ongeveer 140.000 werknemers in Hamburg, Bremen, Sleeswijk-Holstein, Mecklenburg-Voorpommeren en het noordwesten van Nedersaksen.

IG Metall eist zes procent meer geld en de mogelijkheid dat medewerkers hun werktijden voor een beperkte periode kunnen verkorten tot 28 uur per week.

Werkgevers bieden twee procent meer loon

Werkgevers verwerpen de eisen van de vakbond. Zij willen juist spreken over verlenging van de werktijden. Tot op heden hebben zij vanaf april 2018 twee procent meer lonen aangeboden voor twaalf maanden, vanaf april 2018, plus een eenmalige betaling van 200 euro voor januari tot maart 2018.

De onderhandelingen zullen op 25 januari in Hamburg worden voortgezet. Dan wordt echter alleen gepraat over regionale kwesties, zoals de harmonisatie van de toeslagen voor ploegendienst en was- en kleeduren.

Het valt nog te bezien wanneer en waar een proefovereenkomst zal worden bereikt in de onderhandelingen over verschillende tariefgebieden. Veel mensen verwachten dat dit in Baden-Württemberg gebeurt.

Nordmetall president Lambusch benadrukte namens de Noord-Duitse deelstaten:” Wanneer de vakbond IG Metall van de waarschuwingsstakingsstraat terugkeert naar de weg van de rede, zie ik mogelijkheden voor een collectieve arbeidsovereenkomst in de komende weken.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.