Volgens de Duitse politie is het aantal gevallen van fraude waarbij ouderen worden opgelicht door zogenaamde kleinkinderen de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen.

Volgens de statistieken zijn er in 2015 bijna 300 pogingen tot bedrog tegen ouderen en 500 gevallen in het daaropvolgende jaar gemeld.

In 2017 registreerde het Landes Kriminal Ambt (LKA) 936 aangiften. De schade bedroeg ongeveer 600.000 euro, tegenover iets minder dan 280.000 euro drie jaar geleden.

Meer aangiften dankzij attente omgeving

Volgens de politie is de toename van het aantal gemelde gevallen ook te wijten aan het feit dat de overtredingen vaker worden gemeld door attente mensen in de omgeving van ouderen. In sommige gevallen bijvoorbeeld zouden taxichauffeurs die ouderen zelf naar de bank of bankmedewerkers moesten brengen de politie hebben geïnformeerd.

Fraudeurs werken met diverse trucs

Om het geld van oudere mensen te krijgen passen criminelen volgens het LKA vaak de klassieke kleinkindentruc toe. Ondertussen doen de fraudeurs echter ook steeds vaker alsof ze in bijna elk derde geval politieagenten of aanklagers zijn. Zij bieden ook winstvooruitzichten of eisen geld terug voor vermeende schulden.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.