Duitsland telt volgens de inlichtingendiensten ongeveer 16.500 Reichsburger (Rijksburgers). Veelal ultrarechtse neonazi’s die beweren dat de Bondsrepubliek Duitsland na de Tweede Wereldoorlog onrechtmatig is gecreeerd.

Rijksburgers erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet als staat. Zij ontkennen de legitimiteit van de Duitse grondwet, autoriteiten en rechtbanken.

De hele beweging wordt beschouwd als een bedreiging voor de Duitse veiligheid en wordt sinds het najaar van 2016 gecontroleerd door het Federaal Bureau voor de Bescherming van de Grondwet.

De splinterbeweging werd lange tijd niet serieus genomen. Maar vorig jaar nam het aantal zogenaamde Reichburgers in Duitsland nog sterker dan voorheen toe.

Volgens de autoriteiten worden 900 van de Reichsburger beschouwd als rechtsextremisten en ongeveer 1000 van hen zouden wapens hebben.

Volgens het weekblad Focus is het aantal Reichsburger binnen een jaar met meer dan 50 procent gestegen tot 15.600 in januari 2018. Focus baseert zich op cijfers van de inlichtingendiensten in diverse Duitse deelstaten.

Volgens de Duitse autoriteiten kunnen de aantallen Reichsburger nog verder toenemen. Een reden voor deze toename zou het zogenaamde imitatie-effect kunnen zijn.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.