Het Duitse Bundesverfassungsgericht (federaal grondwettelijk gerechtshof) in Karlsruhe zal de onroerende belasting in Duitsland waarschijnlijk binnenkort als ongrondwettig verklaren.

De Duitse onroerendgoedbelasting is niet gebaseerd op actuele marktprijzen, maar op vastgoedwaarden die sinds 1964 in het Westen niet zijn aangepast. En in het oosten zelfs sinds 1935 ongewijzigd van toepassing.

Sinds twintig jaar vertraagt de politiek de hervorming van de hopeloos verouderde belastinggrondslag: bijna een op de twee Duitsers woont binnen zijn eigen vier muren, huiseigenaren hebben een grote lobby. Maar nu oefent het gerechtshof in Karlsruhe druk uit.

Decennialang heeft de Duitse staat de waarde van 35 miljoen grondstukken in Duitsland kunstmatig laag berekend, waardoor de eigenaars van onroerend goed feitelijk worden gesubsidieerd. Daar zijn goede redenen voor: Wie een huis of onroerend goed koopt, moet overdrachtsbelasting betalen. En gezinnen kunnen de geheime financiële hulp gebruiken om hun droom van van een eigen huis gemakkelijker waar te maken en te sparen voor ouderdom.

Het huidige systeem geeft rijke Duitsers echter enorme privileges. Ze hoeven minder belasting te betalen op hun eigendommen omdat de grondwaarden meer dan een halve eeuw geleden bevroren werden. Daarentegen betalen degenen die pensioenen met aandelen of andere effecten verstrekken, belasting over de marktwaarde in het hier en nu. En iedereen die huurt moet nog steeds loonbelasting betalen. Daarom bekritiseren de grondwettelijke rechters deze onrechtvaardigheid.

Wanneer de 80 jaar oude waarden uit het nazi-tijdperk worden geactualiseerd, zullen huiseigenaren en vastgoedeigenaren onvermijdelijk meer belastingen moeten betalen. De cruciale vraag is echter hoe de Duitsers de stijging eerlijk kunnen verdelen en hoe ze de huren en huizenprijzen, in een momenteel al oververhitte huizenmarkt, niet nog verder kunnen opdrijven. Dit zou het woningtekort in de grote steden nog groter maken.

De Duitse deelstaten hebben in 2016 geadviseerd om huiseigenaren te belasten volgens de gemiddelde grondprijzen van hun omgeving, de zogenaamde standaard grondwaarden en de bouwkosten van hun gebouwen. Deskundigen noemen dit een slecht voorstel. Als de deelstaten dit doen, classificeren ze willekeurig eigenschappen op basis van leeftijd. Eigenaren van oude gebouwen zouden dan minder belasting moeten betalen omdat ze al jaren geleden goedkoper gebouwd hadden, terwijl nieuwe eigenaren meer zouden moeten betalen.

De Duitse Huurdersvereniging eist dat de onroerendezaakbelasting wordt gewaardeerd op grondwaarde, ongeacht of er al dan niet onroerend goed op staat. Dit zou de speculanten, die momenteel de prijzen opdrijven, afremmen: Niet-ontwikkelde en ontwikkelde grond zou onmiddellijk worden belast. Projectontwikkelaars zouden niet langer geneigd zijn om hun geld in open ruimtes te parkeren en op dure wijze te verkopen, maar om er echt op voort te bouwen. Dat zou het tekort aan woningen in de steden verminderen. Maar dit voorstel heeft ook een nadeel: het zou grootgrondbezitters stevige belastingvoordelen geven ten koste van kleine woningbouwers.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.