De publieke omroep in Duitsland vindt dat de regering de omroepbijdrage moet verhogen. Duitsers betalen maandelijks 17,50 Euro alleen voor de publieke omroepen als ARD en ZDF. Volgens voorzitter Ulrich Wilhelm van de ARD is de bijdrage te laag.

De omroepbijdrage is in Duitsland al tien jaar gelijk, zegt Wilhelm, die onlangs aantrad als nieuwe voorzitter van de ARD.

Volgens Wilhelm is de publieke omroep het enige deel van de openbare diensten van algemeen belang waarvoor de inflatie niet wordt gecompenseerd.

“Na correctie voor inflatie betalen de mensen in Duitsland al ruim tien jaar niet meer voor de omroepbijdrage, terwijl het dienstenpakket wel is uitgebreid. We zullen dit met de deelstaten moeten bespreken”, vertelt Wilhelm in het Handelsblatt.

ZDF-directeur-generaal Thomas Bellut heeft er onlangs ook op gewezen dat het radioprogramma ondanks alle prijsstijgingen sinds 2009 stabiel is gebleven en eenmaal is verlaagd. “Indien het mandaat ongewijzigd blijft, moet voor voldoende financiële middelen voor de instellingen worden gezorgd”.

In december 2017 stelde de commissie voor de beoordeling van de financiële behoeften van omroeporganisaties (KEF) vast dat ARD, ZDF en Deutschlandradio tot 2020 veel minder geld nodig hebben dan zij beweren.

De radiobijdrage voor 2020 is vastgesteld op 17,50 euro en er wordt momenteel in de deelstaten gediscussieerd over de vraag hoe daarna verder te gaan. De meningen zijn verdeeld.

Net als in Nederland vragen veel Duitsers zich af waarom zij voor de publieke omroep zoveel geld betalen moeten, terwijl de commerciele omroepen zelf hun broek kunnen ophouden met reclame-inkomsten, die de publieke omroep er ook nog eens bij heeft.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.