Duitsers denken over het algemeen dat zij een beter gezondheidsysteem hebben dan andere landen. Bij de discussie over het plan van de SPD om een nieuwe burgerverzekering in te voeren lijkt dat tenminste zo in de diverse fora en in reacties onder artikelen.

Uit een langlopend kwaliteitsonderzoek van de Bertelsmann Stichting komt echter een heel ander beeld naar voren. Ruim twintig procent van de Duitsers is ontevreden over de zorg die zij in ziekenhuizen krijgen.

Het is de grootste doorlopende enquête onder patiënten in Duitsland over hun tevredenheid over de ziekenhuisverpleging. De resultaten zijn zeggen veel over de kwaliteit van de zorg en zouden door de klinieken zeer serieus genomen worden”, zegt Jan Böcken, projectmanager van Stichting Bertelsmann in de Weser Kurier.

Uit de meest recente resultaten van het onderzoek van de Bertelsmann Stichting blijkt dat patiënten in Bremen en Nedersaksen de meeste klachten hebben over de behandeling die zij in hun ziekenhuizen kregen. Ziekenhuizen in Saksen en Beieren scoren juist goed.

De studie is gebaseerd op ongeveer een miljoen vragenlijsten die twee tot acht weken na ziekenhuisopname in 2015 en 2016 door patiënten zijn ingediend. Doorslaggevende factoren zijn organisatie en patiëntenbegeleiding, hygiëne, medische normen, zorg en personeelsmanagement.

De gegevens zijn verzameld door de zorgverzekeraars AOK en Barmer in samenwerking met het online portaal Der Weissen Liste van de Bertelsmann Stichting kunnen patiënten kennismaken met de kwaliteit van individuele ziekenhuizen.

De patiënten werd onder meer gevraagd of ze het ziekenhuis waarin ze werden behandeld konden aanbevelen.

Patiënten in Nedersaksen en Bremen reageerden in vergelijking met patiënten in andere deelstaten bijzonder negatief.

Ruim een kwart van de patiënten uit Bremen is ontevreden over de behandeling die zij in hun ziekenhuis kregen. 73,9 procent was slechts tevreden.

Opvallend is dat Nedersaksen, net als Bremen ook een noordelijke deelstaat, eveneens slecht uit het onderzoek naar voren komt.

76,7 van de patiënten in Nedersaksen is slechts tevreden over de behandeling die zij in hun ziekenhuis krijgen.

De Oost-Duitse deelstaat Saksen is met 82 procent tevreden patiënten koploper in het onderzoek, vlak voor de zuidelijke deelstaat Beieren (81,7 procent)

Vanuit het oogpunt van de patiënten hebben de klinieken in Bremen ook de slechtste kwaliteit van zorg op alle andere essentiële gebieden: medische zorg, verpleegkundige zorg en de beoordeling door de patiënten of hun gezondheidstoestand na hun ziekenhuisverblijf is verbeterd.

De patiënten in Bremen zijn ook het meest ontevreden over de kwaliteit van de behandeling in centrale specialismen zoals chirurgie en interne geneeskunde.

Nedersaksen ligt ook onder het nationale gemiddelde in deze punten.

“De grote verschillen kunnen niet verklaard worden door verschillen in de bevolkingsstructuur”, benadrukt projectmanager Böcken. “De redenen hiervoor liggen niet alleen in de klinieken, maar ook in de deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de investeringen in ziekenhuizen. Zo heeft Nedersaksen in de afgelopen 25 jaar relatief weinig steun verleend aan zijn ziekenhuizen.”

Door haar slechte financiële situatie ondervindt Bremen hoe dan ook bijzondere problemen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.