Twitter heeft het account van het Duitse satirische tijdschrift Titanic tijdelijk geblokkeerd. De reden hiervoor is een parodistische tweet die het tijdschrift publiceerde over de AfD-politica Beatrix von Storch, die op 1 januari geblokkerd was door Twitter. Titanic twitterde dat Von Storch voorlopig via het account van Titanic zou Twitteren.

Sinds 1 januari is in Duitsland de wet NetzDG van kracht. Sociale netwerken zijn nu wettelijk verplicht om onrechtmatige tweets die aanzetten tot geweld, discriminatie en volksoproer binnen 24 uur na publicatie te verwijderen. Indien zij dat niet doen dreigen hoge boetes.

De Duitse journalistenvakbond DJV ziet de al eerder geuite kritiek op de nieuwe wet bevestigd door het incident met Titanic. “Met de censuur van Titanic is precies datgene gebeurd wat we in het wetgevingsproces al gewaarschuwd hebben”, zegt Überall. “Een particulier bedrijf met hoofdkantoor in de VS bepaalt hoe ver de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Duitsland gaan. Dit is de uitverkoop van Duitse grondrechten.”

De tweet die volgens Titanic zorgde voor de blokkade door Twitter was: “Weet je wat Twitter betekent in Arabisch, beste @polizei_nrw_k? Ja? Pfui! Ik weet het niet – want het laatste wat ik wil is gekalmeerde barbaarse, Islamiische hordes verkrachtende mannen! (bvs).”

De hoofdredacteur van de Titanic reageerde geirriteerd op de blokkade van zijn account door Twitter. “We wilden asiel aanbieden aan een vervolgde mensenrechtenactivist”, zegt hoofdredacteur Tim Wolff in de Duitse krant Welt. “Want als we Twitter goed begrijpen, is het een forum voor de zwakste leden van onze samenleving: politici die meerdere malen uitgedaagd worden met speciale visies, heel bijzondere mensen”.

De Duitse Journalistenbond (DJV) uit harde kritiek op de blokkade van het Twitteraccount van het satiretijdschrift. DJV noemt het censuur en inmenging in de persvrijheid. De federale voorzitter Frank Überall van de DJV ziet “overhaaste gehoorzaamheid om mogelijke boetes op basis van de nieuwe wet NetzDG te voorkomen.”

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.