Volgens een studie van de Universiteit van Bazel bevat het rivierwater in het Rijn-Ruhrgebied meer dan twee miljoen deeltjes microplastic. “De concentraties microplastic in de Rijn liggen binnen het bereik van de hoogste concentraties van wereldwijd onderzochte waterlichamen”, aldus bioloog Patricia Holm het departement milieuwetenschappen van de Universiteit van Bazel.

De Rijn transporteert volgens de Zwitserse onderzoekers bijzonder veel microplastie. Elk jaar stroomt er alleen al in het oppervlaktewater 8 tot 10 ton microplastic onderdelen tussen de bron in de Alpen naar beneden in de Noordzee in Nederland.

Hoe langer de Rijn stroomt, hoe viezer het wordt. Dit komt vooral door de bevolkingsdichtheid aan de oevers van de rivier. Maar de onderzoekers onder leiding van Prof. Andreas Fath vonden microplastie zelfs aan de bron van de Rijn in het Tomaseemeer op een hoogte van 2.345 meter:”En het voedt zich uit het smeltwater van de Alpen”, aldus Fath.

“Dit is slechts het topje van de ijsberg”, legt professor Andreas Fath van de Hogeschool Furtwangen uit. “De daadwerkelijke impact van microplastie op de Rijn zal waarschijnlijk vele malen groter zijn.”

Dit komt volgens de hoogleraar doordat het meeste water in de onderste lagen van de rivier of in het sediment terechtkomt.

Volgens een studie van de Ellen Mac Arthur Foundation bevatten de oceanen in 2050 meer plastic dan vis.

 

 

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.