AfD-politicus Beatrix von Storch heeft met haar kritische tweet over Arabische nieuwjaarswensen van de politie in Keulen een debat over discriminatie, uitlokking van volksoproer en censuur uitgelokt.

Twitter blokkeerde het account van Van Storch op nieuwjaarsdag vanwege haar tweet voor 12 uur. De gewraakte tweet werd weggehaald. Twitter zegt dat gedaan te hebben op basis van nieuwe wetgeving die op 1 januar van kracht werd in Duitsland.

Justitie onderzoekt of Von Storch heeft aangezet tot volksoproer. De gang van zaken lijkt op die in Nederland nadat Geert Wilders tijdens een bijeenkomst het publiek had gevraagd of ze meer of minder Marokkanen wilde.

De AfD spreekt net als de PVV in Nederland van staatscencuur.

Wat mag je in Duitsland nog vrij zeggen over andere nationaliteiten? En wie bepaalt de grens?

Op 1 januari werd de Netzwerkdurchsetzungsgesetz van kracht. Deze wet verplicht social medianetwerken als Twitter, Facebook, Instagram en YouTube om illegale inhoud actief te monitoren en te verwijderen. Het betreft onder meer tekstbijdragen van beledigende of aansporende inhoud, maar ook kinderpornografische beelden.

Als de sociale netwerken niet binnen een termijn van maximaal zeven dagen bedenkelijke inhoud verwijderen kunnen boetes tot 50 miljoen EUR worden opgelegd.

Kortom, de nieuwe Duitse wet legt veel druk op de schouders van de social media bedrijven.

De vraag die de AfD nu uitlokt is wie de grens van cencuur eigenlijk bepaalt?

Wie heeft von Storch in haar tweet precies bedoeld? Noemde ze alle moslims barbaren? Als verkrachter?

De politie van Keulen wenst alle mensen in de stadsregio en daarbuiten een gelukkig nieuwjaar”. Deze zogenaamde onschadelijke straf, die de politie van Noordrijn-Westfalen onder andere in het Arabisch twitterde, heeft op nieuwjaarsdag in Duitsland een debat over de vrijheid van meningsuiting op gang gebracht.

De AfD-politicus Beatrix von Storch vroeg in haar tweet waarom de politie via Twitter een nieuwjaarsgroet verspreidde in het Arabisch: “Denkt u de barbaarse, islamitische, bende verkrachtende hordes mannen zo te kalmeren? De voertaal in ons land is Duits.”

Twitter verwijderde de post van Von Storch en blokkeerde haar account na korte tijd.

Volgens Twitter heeft Von Storch met haar tweet aangezet tot haat tegen moslimmannen. Von Storch plaatste daarna een screenshot van haar verwijderde tweet op Facebook. Dit social mediaplatform verwijderde haar bericht vervolgens ook wegens “Vermoeden van aansporing tot uitlokking van volksoproer”.

Justitie in Keulen heeft inmiddels uit heel Duitsland honderden aanklachten tegen Von Storch ontvangen. Het parket controleert nu of er sprake van aansporing tot volksoproer is. Het draait daarbij om de interpretatie van de tweet. Wie heeft Von Storch in haar tweet precies bedoeld? Noemde ze alle moslims barbaren? Zijn alle moslims verkrachters?

De branchevereniging Bitkom, die opkomt voor de belangen van internetbedrijven, bekritiseert de enorme tijdsdruk die de nieuwe wet legt op Twitter en Facebook bij het controleren van content.

De werknemers van sociale netwerken – meestal geen opgeleide advocaten – hebben soms slechts 24 uur de tijd om beslissingen te nemen. “De boetes verhogen de druk. Dit zal resulteren in het verwijderen van zelfs toegestane inhoud”, zegt Marie-Teresa Weber van Bitkom.

Toch benadrukt Weber:”De vrijheid van meningsuiting is niet oneindig. Inhoud die in strijd is met de Gebruiksvoorwaarden of bij wet strafbaar is, zoals minachtende leden van een religieuze groep, wordt geblokkeerd.”

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.