De omstreden ultrarechtse politicus Björn Höcke wordt vooralsnog niet uit de AfD gezet. Het Duitse persbureau DPA meldt dat het Thüringer Staatsarbitragehof vorige week de motie van het federaal uitvoerend comité om het lidmaatschap van Höcke wegens een controversiële toespraak in Dresden te beëindigen heeft verworpen.

In januari 2017 hield Höcke in Dresden een toespraak over de omgang met de Duitse geschiedenis. Onder verwijzing naar het Holocaustherdenkingsmonument in Berlijn zei Höcke: “Wij Duitsers, dat wil zeggen ons volk, zijn de enige mensen ter wereld die een monument van schaamte in het hart van hun hoofdstad hebben geplant.”

De toespraak zorgde in heel Duitsland tot verontwaardiging.

De voormalige AfD-leider Frauke Petry vond dat Höcke vanwege zijn uitspraken uit de partij gezet moest worden. Zij startte een uitzettingsprocedure. Ondertussen is de machtsstructuur in de partij echter veranderd. Petry is direct na de verkiezingen uit de AfD gestapt. Met Alexander Gauland en Jörg Meuthen staan sinds begin december twee mannen aan de leiding, die Höcke ondersteunen.

De nieuwe leiding van de AfD vindt ook dat parlementslid Jens Mayer niet hoeft op te stappen na de rascistische tweet die via zijn Twitteraccount verspreidde over Noah Becker, de zoon van tennislegende Boris Becker.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.