Zondag mogen afgevaardigden van de SPD-afdelingen in alle Duitse deelstaten op de SPD-partijconferentie in Bonn stemmen over het voorstel van partijleider Martin Schultz om coalitiebesprekingen aan te gaan met CDU en CSU voor een nieuwe grote coalitie (GroKo). De kans dat de SPD-afgevaardigden voor stemmen lijkt klein.

Heel Duitsland kijkt naar de SPD. Sterker… heel Europa.

“Het besluit van het partijcongres is belangrijk voor Duitsland, maar heeft een impact ver over onze grenzen heen”, zegt SPD-vicevoorzitter Olaf Scholz, die tevens burgemeester is van Hamburg.

De Italiaanse premier Paolo Gentiloni – lid van de sociaal-democratische regeringspartij PD – deed in een gastartikel voor de zaterdagkranten die zijn aangesloten bij het redactionele netwerk Duitsland (RND) een dringend beroep om in het belang van Europa akkoord te gaan met een nieuwe grote coalitie.

Europese politici zijn bang dat Duitsland onbestuurbaar wordt. Instabiel. Dat heeft dan gevolgen voor de grootste economie van Europa met alle mogelijke gevolgen voor de economie in de rest van de EU.

Voorzitter Ingo Kramer van de Duitse werkgeversorganisatie noemde een mislukking van een GroKo zaterdag in de kranten van de Funke Mediengruppe een “politiek catastrofaal idee voor de grootste Europese economie”.

Alle Duitse media staan vol voorbeschouwingen. Volgens de Süddeutsche Zeitung is de SPD hevig verdeeld en kan het nog alle kanten opgaan.

De Rheinische Post heeft alle afgevaardigden uit Noordrijn-Westfalen (NRW) gevraagd hoe zij stemmen. NRW levert de meeste afgevaardigden voor het partijcongres. Vrijwel allemaal zijn ze tegen verlenging van de grote coalitie onder leiding van Angela Merkel.

De afdeling in Berlijn is ook tegen.

De jongerenafdeling van de SPD, de jonge socialisten (JuSo) voert stevig campagne tegen een nieuwe grote coalitie. De jongeren willen eindelijk een nieuwe politieke koers. Zij pleiten voor een minderheidscoalitie van CDU en CSU. Dan is er volgens hen pas sprake van een echte democratie, omdat de regering voor elk voorstel moet onderhandelen met de hele Bondsdag.

CDU en CSU voelen daar niets voor.

De werkgevers ook niet, omdat ze bang zijn dat de besluitvorming in Duitsland dan veel trager wordt.

Tegenstanders en aanhangers van een andere grote coalitie proberen al dagenlang onvermoeibaar zoveel mogelijk afgevaardigden te overtuigen van de belangen van hun positie.

Het partijbestuur van de SPD bereidt het partijcongres voor met commissievergaderingen op zaterdag. In de namiddag (15.00 uur) komt het SPD-voorzitterschap eerst bijeen, gevolgd door het partijbestuur (16.00 uur). In de avond (18.00 uur) wil Schulz een rondleiding maken door de congreszaal.

Het SPD-congres kan live worden gevolgd via YouTube.

Secretaris-generaal Klingbeil van de SPD spreekt in Bild zaterdag zijn vertrouwen in een akkoord voor een grote coalitie uit, maar als die er niet komt zal er volgens hem een ingrijpende wijziging in de partij komen. In dat geval moet partijvoorzitter Martin Schulz waarschijnlijk opstappen.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.