Meer dan drie maanden na de verkiezingen is er nog steeds geen nieuwe regering in Duitsland. Dat is voor het eerst in de Duitse geschiedenis. Daarom ligt er grote druk bij de politiek.

CDU, CSU en SPD zijn zondag hun verkennende gesprekken begonnen om de kansen op een nieuwe regering in detail te onderzoeken.

SPD-leider Martin Schulz en bondskanselier Angela Merkel hebben aangegeven snel tot zaken te willen komen.

Na een eerste topronde van partij- en factieleiders komen de 13 ledendelegaties van de drie partijen bijeen.

Na een korte bespreking in grote groepen zijn 15 werkgroepen gepland in de namiddag. De verkennende gesprekken duren vijf dagen en zullen donderdag worden afgerond.

Om op de zesde dag een resultaat te kunnen presenteren, hebben de onderhandelingsteams zich gecommitteerd om niet met de media te communiceren. De deelnemende partijen mogen niet naar talkshows gaan, interviews geven of tussentijdse resultaten communiceren via Twitter, meldt het tijdschrift Der Spiegel.

De Unie van CDU en CSU dringt aan op voortzetting van de Grote Coalitie. De leiding van de SPD kreeg echter slechts één mandaat van een partijcongres voor onderhandelingen.

Vrijdag zal de leiding van de SPD besluiten of er een positief advies tot coalitie-onderhandelingen zal worden gegeven aan een speciaal partijcongres dat op 21 januari dan groen licht moeten geven.

Ondertussen speculeren de sociaal-democraten al over toekomstige ministersposten. Erhard Eppler, een veteraan van de SPD, sprak zich bijvoorbeeld uit ten gunste van voormalig partijleider Sigmar Gabriël, die nog steeds minister van Buitenlandse Zaken is.

“Ik zie niemand die beter geplaatst is om het ambt van minister van Buitenlandse Zaken uit te oefenen dan Sigmar Gabriel”, zei de voormalige minister in de krant Welt am Sonntag.

De voorzitter van het Economisch Forum van de SPD, Michael Frenzel, legt een soortgelijke verklaring af. “Het zou zeer, zeer ongelukkig zijn als we Gabriël als staatssecretaris zouden moeten opgeven.”

Gabriel positioneert zich in de media

Sigmar Gabriel maakt geen deel uit van het onderzoeksteam dat sinds zondag met de Unie onderhandelt over de mogelijkheid om een regering te vormen.

De voormalige leider van de SPD heeft zich echter onlangs in talrijke interviews uitgesproken, onder meer over de voorwaarden voor de vorming van een nieuwe Grote Coalitie.

Gabriel trekt momenteel ook veel aandacht als minister van Buitenlandse Zaken. Zaterdag heeft hij een ontmoeting gehad met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Cavusoglu, in zijn woonplaats Goslar.

In januari heeft Gabriel afstand gedaan van het voorzitterschap van de SPD en als topkandidaat bij de Bondsdagverkiezingen ten gunste van Martin Schulz, de toenmalige zeer populaire voorzitter van het Europees Parlement.

Na een korte opleving in de peilingen behaalde Schulz echter het historisch slechtste resultaat voor de SPD bij de verkiezingen van september in de Bondsdag.

Op de avond van de verkiezingen zette hij zijn partij op een koers om zich bij de oppositie aan te sluiten, maar kon hij deze koers niet volhouden, onder meer door het verzet van zijn partijgenoot Frank-Walter Steinmeier. Na het mislukken van de verkenningen voor een Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen moest Schulz akkoord gaan met onderhandelingen over een nieuwe versie van de Grote Coalitie.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.