De Duitse minister van Justitie Heiko Maas heeft de nieuwe Duitse wet tegen haat op internet verdedigd tegen kritiek. “De vrijheid van meningsuiting beschermt ook weerzinwekkende en lelijke uitlatingen”, vertelt de SPD-politicus in de boulevardkrant Bild. “Maar vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om misdaden te plegen.”

Twitter blokkeerde op 1 januari het account van vicefractievoorzitter Beatrice van Storch voor een periode van 12 uur nadat zij in een tweet heftige kritiek geuit had op Arabische nieuwjaarswensen van de politie in Keulen. Zij vroeg in de tweet of de politie op die manier dacht hordes verkrachtende, gewelddadige, criminele moslimmannen dacht te stoppen. Bovendien is de voertaal in Duitsland Duits, aldus de rechtse politica.

Volgens minister Maas moet iedereen die op internet criminele inhoud verspreidt, ter verantwoording worden geroepen door de rechterlijke macht. “Oproepen tot moord, bedreigingen en beledigingen, volksopruiing of het ontkennen van Auschwitz zijn geen uitingen van vrijheid van meningsuiting, maar aanvallen op de vrijheid van meningsuiting van anderen.”

Sociale netwerken als Facebook, Twitter en YouTube zouden geen interesse moeten hebben bij misbruik van hun platforms voor misdaad, zegt de minister van Justitie. “Sociale netwerken moeten zich net als iedereen aan onze wetten houden.”

Sinds 1 januari 2028 is in Duitsland de omstreden wet NetzDG (Netzwerkdurchsetzungsgesetz) van kracht. Deze wet moet ervoor zorgen dat onrechtmatige bijdragen die aanzetten tot haat en oproer sneller en consequenter van het internet worden verwijderd. Grote online sociale netwerken met meer dan twee miljoen gebruikers – zoals Facebook, Twitter en YouTube – moeten zorgen dat sneller en eenvoudiger klachten over criminele inhoud kunnen worden ingediend en afgehandeld.

De wet stuit op grote weerstand van netwerkactivisten. Critici vrezen dat de vrijheid van meningsuiting op internet wordt beperkt. Het probleem is volgens hen dat bedrijven moeten beslissen of zij zogenaamd criminele inhoud verwijderen, ook al is dit in feite de taak van rechters.

Voorzitter Alexander Gauland van de rechtse partij AfD noemt de nieuwe wet een “censuurwet” die de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt. Hij trekt de vergelijking met “Stasi-methoden”. De wet doet hem denken aan de DDR.

was het tijdelijk geblokkeerde Twitteraccount van zijn partijgenoot Beatrix von Storch vanwege een commentaar op moslimmannen. Het lid van de Bundestag werd ruim tien keer aangeklaagd voor mogelijke uitlokking van de mensen vanwege de tweet. Het Openbaar Ministerie van Keulen raamt de beschuldigingen op enkele honderden.

Plaats een reactie

reacties

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis nieuwsbrief van Duitsland Vandaag!

Gelukt! Bedankt voor je aanmelding. Vanaf nu houden we je op de hoogte met nieuws uit Duitsland.